What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Kódjátszma - The Imitation Game (2014)

2015.01.30. 08:54 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Háború által megtörve.

imitation_game_movie.jpg

A második világháború idején Alan Turing (Benedict Cumberbatch), a fenomenális matematikus és kódfejtő a világ legfontosabb feladatát kapja: fel kell törnie a nácik hírhedt, és feltörhetetlen kódrendszerét, az Enigmát.

"Humans find violence deeply satisfying"

A titok és a titoktartás, ha igazán komolyan veszik, gyilkos dolog lehet. A skandinávoktól importált rendező, Morten Tyldum eme problematikának szenteli filmjét, ráadásul több oldalról közelíti azt meg. Előbb az egyén munkája, sőt, sokkal inkább szenvedélye, célja felől, ami önmagában se semmi - de aztán jöhet a magánélet, s vele az igazi pofonok. Felmerül a kérdés, hogy mi marad az emberből, ha eme két oldalát, hivatását és önmagát is el kell titkolnia, meg kell tagadnia, alkalmasint egy életen át? A válasz valószínűleg a semmi valamely szinonimája, s ami a helyébe kerül, az csak egy álca, az élet pedig nem lesz más, mint egy játék - egy olyan imitációs. Háború, kódfejtés, feszültség és milliónyi halott - borzalmas dolgok ezek, ám esetünkben csak díszletként funkcionálnak Alan Turing szenvedéséhez, szörnyű sorsához, melyben az egyén lassan, de biztosan felmorzsolódik. Ez az igazi harc, és Tyldum parádésan jeleníti ezt meg a vásznon.

Ám ezen kívül még valamit csinál: bízik főszereplőjében, de úgy, hogy nem is tudom, mikor láttam ilyet utoljára. Tyldum szabályosan lesöpri az utat azért, hogy Benedict Cumberbatch kiteljesedhessen fura, zseniális és összetört karakterében, s lehengerlő játékából a maximumot hozhassa ki. Veszélyes egyvalakire építeni egy egész projectet, de most bejött: hősünk kisujján viszi el a filmet, s amit közben művel, az elképesztő. Ám az imént említett, érdekében történő söprögetésnek ára is van: minden másodlagossá válik, a mellékszereplők csupán fél-karakterekké redukálódnak (de abból is kihoznak mindent), és a sztori is a még megengedhető szintre minimalizálódik.

De véleményem szerint Tyldum nem hibázik, csak áldozatot hoz - radikálisan dönt filmje két eleme között, melyek egyike Cumberbatch. Én azt mondom, jól választott. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Fg85ggZSHMw

Címkék: kritika war keira knightley drama 8/10 mark strong matthew goode benedict cumberbatch the imitation game

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr807122927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása