What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Nagy szemek - Big Eyes (2014)

2015.03.17. 08:12 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Amik a várthoz képest teljesen másra tekintenek.

big_eyes_movie.jpg

A festő Margaret (Amy Adams) egy éjjel, lányával a hóna alatt szó szerint elmenekül házasságából, s egy napos vidéken kezd új életet. Itt találkozik a szintén művész Walter Keane-nel (Christoph Waltz), ki nem csak feleségül veszi, de a képeit is segít eladni - az egyetlen bökkenő, hogy sajátjaiként árulja azokat.

"I'm Keane, you're Keane"

Ha valaki, akkor Tim Burton biztosan tud azonosulni a fura művészekkel, és azok fura művészetével - s egyik legjobb filmjével egyszer már bizonyította, hogy vászonra is tudja őket vinni. Ugyan a rendezőhöz igencsak közel álló abszurditás terén Margaret Keane nem egy Ed Wood, munkássága és élete elég különleges ahhoz, hogy Burton eredményesen vizsgálhassa meg imádnivalóan groteszk szemüvegével, hogy mi is rejtőzik/rejtőzött alkotás és alkotója, a vászon és az agy mögött.

Nos, ebből semmit se kapunk.

Burton, ki húsz év után a fantáziavilágokból ismét leszállt a földre, egyáltalán nem beszél semmi kreatívról - se a művészi élet nehézségeiről, se egyes alkotások valós vagy vélt mögöttes tartalmáról. Rendezőnk egy házasságról beszél - egy olyan dominanciára épülő fajtáról, igazi hatalmi harcról, ami apróságokkal kezdődik, de a végén már életek forognak veszélyben. A folyamat maga pedig annyira uralkodik, hogy résztvevői is elszürkülnek mellette: bár Amy Adams remekül hozza a visszahúzódó, csöndes, és emiatt kissé jellegtelen alkotót, Chrsitoph Waltz pedig zseniálisan adja a ripacsot az ezt kihasználó férj és üzletember bőrében (le is nyúlja az egész az bulit, ajtóstul ablakostul), valódi tartalom egyikük mögött se áll - bábok csupán egy tragikus játékban, melynek célja nem is egészen világos. Nehéz rájönni, hogy Burton mit akart ezzel a filmmel - úgy tűnik, évek óta tartó alkotói tanácstalansága, s annak orvoslása nem azon múlt, hogy kiszáll-e önnön torz meséiből, vagy nem.

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy a Big Eyes nem egy jó film, de ez nem így van. Minden hibája és felszínessége ellenére simán rendezőnk legjobbja az elmúlt tizenöt évben (mondjuk a mezőny nem valami acélos): egységes és letisztult, abszolút szórakoztató, "öröm nézni, annyira jó" alakításokkal operáló, élvezetes mű, ami ha másról nem is, de a párválasztásról igencsak hasznos tanmese. Szeretnivaló kis semmiség. 8/10. Burton jó úton van a feltámadás felé.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2xD9uTlh5hI

 

Címkék: kritika drama tim burton 8/10 jason schwartzman amy adams christoph waltz danny huston krysten ritter big eyes

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr897267343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása