What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Sherlock Holmes (2009)

2010.01.10. 19:37 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Szóval: Guy Ritchie elvált, Robert Downey kijött a sittről és gyorsan világsztár lett, Jude Law pedig egy ki kihagyás után lassan visszatérne a vászonra.... Hát akkor csináljuk egy Sherlock Holmes filmet, ami a 300, a Halálos Fegyver és a Karib-tenger keveréke - és nem mellékesen baromi ütős.

A Sherlock Holmes úgy vág a dolgok közepébe, hogy kicsit az az érzésem, mintha egy második vagy harmadik részt látnék. Ami persze nem baj, csak mindenki készüljön föl egy kicsit a detektívből, mert ez nem egy Holmes Begins. Mr. Holmes és Dr. Watson esetünkben már egy jó ideje együtt dolgoznak, sőt, szigorúan baráti kapcsolatuk éppen forduló ponthoz közeledik. Watson doki házasodni készül, aminek Holmes úr nem örül, hiszen nem csak bérlőtársát, hanem egyetlen és legjobb barátját is elveszítheti. Ha ez nem lenne elég, akkor ráadásul egy állítólagos élőhalott járkál a mocskos London utcáin, és természetfeletti módon nyírkálja az embereket. Plusz, ehhez a rejtélyhez rejtélyes módon Holmes rég nem látott nőjének is köze van. Hát ezt ki kell nyomozni.

"Az egyetlen nő, aki érdekli magát, egy hétpróbás gonosztevő"

Bevallom, nem vagyok oda Guy Ritchie filmjeiért (bár nem láttam sokat), sőt, számomra a Blöff se valami nagy szám, viszont ez a Holmes most állati jó volt. A kulcs talán ugyanott van, mint Tarantinonál, mert Ritchie is mintha valami egészen mást csinálna, mint eddigi műveiben, és ez nagyon jó. A Sherlock Holmes kemény, lendületes, akicódús és még baromi humoros is.  Ezért mertem a kezdésben előhozni a Karib-tengert, mert kábé ugyanazon a szinten mozog ez is, vagyis az első osztályú popcorn szórakoztatás. Meg persze van itt egy Jack Sparrow kaliberű Mr. Holmes. Robert Downey jr. majdnem olyan zseniálisan viszi el a hátán az egész filmet, mint anno Johnny Depp, az egyetlen különbség, hogy itt van egy tök egyenrangú alakítás mellette. Merthogy Jude Law Watson dokija pontosan olyan remek, mint Downey Holmes-a, csak ugye a cím-, meg főszereplő mégiscsak ő, és több tere van megmutatni magát. Szóval a páros úgy ahogy van tökéletes, akárcsak Gibson és Glover a Halálos Fegyeverekből. Sőt, még annál is jobbak. És ha már alakításoknál vagyunk, akkor megjegyzendő, hogy a többiek (Rachel McAdams és Marc Strong) is nagyon jól teszik a dolgukat, csak Law és Downey (de főleg Downey) miatt nem nagyon rúgnak labdába.

Meg hogy került bele az elején a 300? Azon kívül, hogy Holmes verekedéseit jól belassítják leginkább a látvány miatt. A digitális átszínezés és hátterek marha jó ötlet volt, ez a London leginkább Tim Burton és a Sweeney Todd Londonjához áll a legközelebb, csak sokkal jobb annál. Egyáltalán nem reális, de pont ettől hatalmas. Sötét, felhős és mocskos, ez kell ide! Éljen a blue-box!

És ami a legjobb az egészben, hogy forgatókönyvileg is tök rendben vagyunk, persze a kategóriánál fogva senki ne várjon mélységeket. A nyomozás ravasz, és amíg Holmes nem tud valamit, addig mi se nagyon, és jó. Az arányok is teljesen rendben vannak az akciók és dumák, a detektíveskedés és a baráti kapcsolat boncolgatása között. És még Hans Zimmer zenéje is odavág.

És szerintem ilyen sablon kritikát már jó régen írtam, de ez a jó filmek átka, hogy csak rizsázni lehet, vagy nagy betűkkel leírni, hogy ISTENI-ROHADT-JÓ!!!!! vagy HAZAVÁG AZ EGÉSZ MERT ANNYIRA ÁLLAT!!!! vagy HÁT EZ VALAMI ZSENIÁLIS!!!! meg ilyenek.

Najó, szerintem ezt hagyjuk is, lényeg a lényeg, hogy a Sherlock Holmes az össze folytatásával minden bizonnyal az új évtized Karib-tengere lesz, és ez azért van, mert jó. 8/10, megyek is mégegyszer megnézni, ahelyett, hogy itt ontom magamból a közhelyet.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QUQbmFAE5WI

 

Címkék: kritika guy ritchie jude law action crime robert downey jr 8/10 sherlock holmes rachel mcadams mark strong

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr711661978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása