What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

DVD: Avatar - Különleges kiadás gyűjtőknek

2010.12.28. 09:59 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Az Avatar egyszer már a boltok polcaira került április végén (jól el is fogyott), viszont az csak egy fapados változata volt minden idők legsikeresebb filmjének. November végén megérkezett a három lemezes gyűjtői kiadás DVD-n és BD-n - nekem a DVD-t hozta a nyúl a fa alá, így most lássuk, mivel is állunk szemben.

Először azért szögezzük le, hogy én nem vagyok valami nagy Avatar fan, túl sokra nem tartom, sőt, minél többször nézem, illetve kezdem el nézni (mert gyorsan elfogy a türelmem), annál pocsékabb az egész. Mindenesetre az szerintem elmondható, hogy Cameron megalkotta a szegény ember filmművészetét - csak néz szét a facebook, hogy hány személynek virít ott ez a film a "kedvenc filmek" (vagymi) alatt.

Tálalás

Ennyire becsomagolt DVD-t én szerintem még nem láttam. Először is látszik a kiadáson, hogy szép papírmunka. Az o-ringen egy na'avi kéz látható azzal a medúza szellemmel, ami egy elegánsan szép kép. A hátoldalt a bolti tájékoztatás miatt elsőre egy papír takarja el, rajta minden infóval, de ez azonnal eltávolítható, és alatta a csillogó elegancia folytatódik. Ha levesszük az o-ringet, találkozunk egy slipcase-el, melyen Neytiri befigyel. Ez a rész már nem csillog, de még mindig impozáns. Viszont a slipcase, szégyen és gyalázat, ennyi igényesség után egy műanyag tokot rejt magában. Ebben található a három lemez, amik szépek lettek, valamit látható, hogy legalább a tok birítója kétoldalasra sikerült. Persze ez nem menti fel a forgalmazót attól a botrányos tettől, hogy papír-papír-műanyag. Ha öt éve a Titanicot ki lehetett színtiszta papírban adni, akkor ezt a mega-hit filmet miért nem? Persze máshol más a helyzet. Na mindegy, ezen már kár bosszankodni.

A lemezt betéve a nelopj és a Fox logó után kellemes meglepetés ért: mozgóképes főmenü! Manapság, mikor a stúdiók extra gusztustalan módszerekkel hajtják a népet a BD felé, ezt meg kell becsülni. A főmenüben pörgő rövid összeállítás szép, igényes és hatásos is lett (rögtön feltámadt bennem a megnézhetnék). Ez mindhárom lemezre igaz, és ha még nem mondtam volna: első két lemez a film, harmadik az extrák. Még a filmes lemezeknél a Set Up-nál lehet beállítani, hogy mit is akarunk nézni. Ugyanis a film mindhárom változata (a 155, a 163 és a 170 perces) rákerült a lemezekre. Egyébként a film lemezváltáshoz szükséges elvágása nagyon jó, egyáltalán nem zavaró helyen van a történetben. Viszont mihelyt kiválasztjuk a nekünk való változatot a felsoroltak közül, az adott film rögtön el is indul, így a hang/felirat beállítást a film kiválasztása előtt, a film közben, vagy a menüre visszatérve végezhetjük el. Ez egy eléggé hülye megoldás. Az almenük már állóképesek, de ezt elnézzük.

Kép, hang

Kíváncsi voltam, hogy 3D, IMAX 3D és 2D után (melyekből a középső a legjobb) az Avatar mit tud majd nyújtani a tévémen. Az, hogy ez a film csak térhatással élvezhető, egy hatalmas baromság: így is tökéletesen megállja a helyét. Bár a kép nem hoz egy büntető szintet, de kidolgozott, éles, nagyon szépen néz ki. Egyébként 1.78-as fullframe az egész (egész képernyőt használó), nem pedig 16:9-es (szélesvásznú), ami igen zavaró, ugyanis a film egy jókora része így nem látszik, vagy ez az IMAX kivágás, amikor a normál képnél sokkal több látszik. Ezt jó lenne tudni valahonnan, mert számomra nem egyértelmű. De akárhogyis, az elképesztő CG mennyiség/minőség jól visszajön. A hang is jó lett, mondjuk nem egy Revenge of the Fallen, de szépen szól. A hangerővel viszont óvatosan bányjunk, ugyanis az Avatar jóval hangosabbra van állítva a DVD-k többségénél (ugyanúgy, mint a Dark Knight), így én, aki a hiperfilmeket 20-25-ös értéken nézi már 18-nál nem igen merek tovább menni. Viszont az, hogy hangosabb, nem jelenti azt, hogy jobb is: nem dinamikusabb vagy erősebb más filmeknél vagy ilyesmi, egyszerűen hangosabb. Természetesn így is vannak fincsi dolgok ezen téren, mint mondjuk az Otthonfa, öhm, kivágása. A magyar szinkron maradt, de maga a hangsáv jó magyar szokáshoz híven megint a kelleténél egy kicsit élesebbre, harsányabbra  sikerült, így duplán nem ajánlott az egekig vinni a hangerőt. Az angol hang ebben a tekintetben csak egy kicsit jobb, visszafogottabb, amit mondjuk nem értek. A hattérhangok és az állatok hörgései meg hasonlók ellenben hihetetlenül jól sikerültek, ezeket öröm hallgatni. Mindhárom változathoz szünet nélküli magyarosítás készült, ellentétben az előzetes hírekkel, ez dícséretes, egyben el is várható egy ilyen kiadványnál. Egyébként magyar, angol és cseh 5.1, illetve angol dolby stereo közül válogathatunk. Feliratból egy kiló van.

Extrák

Az extrák ordító és szinte megbocsáthatatlan hibája, hogy egy rakat felirat választható hozzájuk, de magyar nem.  Szerencsére a rakat között legalább az angol ott van, így nem kell csak a hallott angol tudásra hagyatkozni, olvasni is lehet.

Az első extrát a második lemezen találjuk a film második felvonása mellett. Ez a Massage from Pandora címet kapta, ami annyi, hogy Cameron beszél a környezetszennyezésről meg az az elleni harcáról meg hasonlókról. Ez az ömlengés húsz percet vehet el az életünkből.

A harmadik lemezen háromféle extra található. Először is megnézhetjük külön azokat a jeleneteket, amik plusszba bekerültek a filmbe. Sőt, még ki is választhatjuk, hogy bővített, vagy a hiperbővített változat jeleneteire vagyunk-e kíváncsiak.

Aztán megnézhetünk még "néhány" kimaradt jelenetet. Ezek már tényleg kimaradtak, és sose fognak bekerülni a filmbe. Érdekességük, hogy az effektek itt félkészek, ez egészen jópofa. Őszintén szólva nem számoltam meg, hogy mennyien vannak, de az biztos, hogy össz-vissz 45 percet tesznek ki. Egészen jó dolgokat is találhatunk közöttük amúgy, de ezt a nagyon nagy rajongók fogják csak igazán értékelni. Mielőtt hozzálátunk a megnézésükhöz, automatikusan kapunk egy user guide-ot, amiben ledarálják, hogy hogyan kell ezeket nézni. Ez szerencsére csak legelsőre jön elő, és akkor is áttekerhető.

Az utolsó extra egy több mint másfél órás dokumentumfilm az Avatar készítéséről. Ez végre nagyon jól sikerült: négy felvonásban, informatívan, lendületesen és érdekesen mutatják be ennek a monstrumnak a létrehozását. Természetesen túlnyomó részt Cameron beszél, de ez nem zavaró, ugyanis nem mond hülyeségeket.

Mi hiányzik

Magyar felirat az extrákról, ez egyértelmű. Nem is tudom, hogy gondolták így ezt a kiadást, de mindegy. Meg persze a belső műanyag helyett is valami papír jóságot. A filmhez rakhattak volna egy igényes angol DTS hangsávot. Szívesen néztem volna egy trailer galériát, cserébe a Massage from Pandoráért. A doksi jól sikerült, annyira, hogy más extra különösebben nem is hiányzik. A rengeteg kivágott jelenetet viszont én nem tudom értékelni, de biztosan lesznek, akik igen.

Ítélet

Iszonyatos vagy nem, egy valamit magára adó filmgyűjtő a polcán tudja az Avatart, és ez a kiadás minden hiánya ellenére méltó a film nagyságához és népszerűségéhez. Lehetne rajta javítani, nem is egy helyen, de összességében jó lett. Ezt úgyis mindenki élvezni fogja valamilyen szinten. Az, hogy ötezer forintot kérnek érte a hiányosságok tükrében talán ötszáz vagy ezer forinttal több a kelleténél, de egy ilyen kiszerelést azért meg kell becsülni. Igazából megéri az árát. Viszont aki nem gyűjtő, annak szerintem a sima változat is megteszi, hiszen a bővítések és a magyarosítás nélküli extrák azért annyi mindent nem nyújtanak az egyszeri DVD vásárló számára. Ítélet: Filmrajongóknak, gyűjtőknek erősen ajánlott és illendő a beszerzése, a többieknek a fapados is simán megfelel.

Film: 5/10; Kép/Hang: 8/10; Tálalás: 8/10; Extrák: 7/10

https://www.youtube.com/watch?v=nTtBXpw8db4

Kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2009/12/27/film_avatar_2009_ii

Megrendelés és infók: http://www.xpress.hu

Képek a dvd-ről: http://www.dvdzoom.hu

 

 

Címkék: avatar james cameron review bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr42543478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása