What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Zöld Lámpás - Green Lantern (2011)

2011.08.16. 15:59 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Pont az ilyenek miatt kell a képregények, mint olyannak időről-időre megküzdenie az előítéletekkel.

Hal Jordan (Ryan Reynolds), a vadászpilóta egy nap kap egy zöld gyűrűt meg egy lámpást egy haldokló lila ufótól. Hal ezzel be is lépett az intergalaktikus örző-védő egységbe a Zöld Lámpások csapatába. Nem is marad munka nélkül, ugyanis a lassan mutálódó földi gonosz tudós mellett egy űrbéli atomgonosz erő is feni a fogát a Földre.

"A szuperhősök megkapják a csajt..."

Arra, hogy milyennek kellene lennie a Green Lanternek, az egész stábból csak ketten éreztek rá. Az egyik a zeneszerző, James Newton Howard, igaz, ő sem teljesen, de fel-feltűnő, aláfestő zeneként szolgáló electorzúzásai igencsak jók, és valóban passzolnának egy jó Green Lantern filmhez. A másik pedig az effektesek csoportja. Ugyanis filmünk a vizualitás terén mondhatni gyönyörű. Az már az előzeteseknél is látszott, hogy magát a főhőst (és full CG ruháját) nagyon jól eltalálták, és a zöld színnek egy csodaszép árnyalatával sikerült dolgozniuk. De ezen kívül is jár a taps, mert legyen szó különféle idegen fajokról, bolygózabáló monstrumról, világűrről vagy csak egyszerű vadászgépekről, a CG valami kegyetlen jó. Látszik, hogy a Warner utólag 50 millát fektetett a témába.

A szomorú viszont az, hogy a Green Lantern pozitívumainak sora ezzel ki is fújt. Najó, talán két főszereplőnknek, Ryan Reynoldsnak és Peter Sarsgaardnak kijár a dicséret - utóbbinak már csak azért is, mert láthatóan komolyan vette a papírmasé főgonosz megformálását. De ezen kívül sajnos tényleg semmi értékelhető nincs eme alkotásban.

Hirtelen nem is tudom, hogy a külső vagy a belső hibák gázabbak-e. A külsőnél muszáj megemlítenem magukat a figurákat. A Batman és Robin óta minden képregényfilm készítőnek leesett, hogy a "gumifigurák" nagyon nem néznek ki jól filmen (és most nem a CG lényekre gondolok). Martin Campbell filmje azonban minden gond nélkül használja őket, aminek szegény Sarsgaard issza meg a levét: a hatalmas agyat növesztő Hector Hammond annyira vállalhatatlan és Zs-kategóriás, hogy már a néző szégyelli magát. Ez egyébként sok másra is igaz, mondjuk Hal falshbackjére, de főleg a világ kábé tizedik ultimate elpusztítására csak az idei nyáron. Gagyi. De úgy az egész.

Ha a dramaturgiát nézzük, filmünk ott is csúfos kudarcot vall. Nem azért mert  nincs benne anyag, éppen ellenkezőleg. A Green Lantern annyi mindent foglal magában, ami egy 3-4 órás filmre is simán elég lenne, de ugyebár ő csak kettő, ebből pedig az következik, hogy mindenen átrohanunk. Hogy Hal Jordan mitől olyan menő fazon, hogy Hector miért szerencsétlen, hogy mi ez a Zöld Lámpás kultúra, hogy milyen egyéb karakterek is vannak, hogy mi volt ez a szerelmi szál... és még folytathatnánk napestig (és még nem is beszéltem a legizgibbnek tűnőről, amit Hectorunk dob fel a humanoid ufó láttán az egységes evolúcióról vagy miről). A világon semmibe se lehet elmélyülni (még az egészen szimpatikus akarat-félelem erőfelosztás filozófiájában sem), ezért lesz az egészből egy felszínes, színes-szagos műanyag cirkusz, amit nem fog majd mindenki elviselni, az tuti.

A Green Lantern rosszabb és bugyutább, mint egy újkori szuperhősös sorozat szombat reggel a Kölyökklubbon. Még azt sem tudja elérni, hogy legalább bájosan buta legyen (mint a Fantastic Four) - majdnemhogy a Schumacher-féle Batman szinten mozog. Senki, ismétlem senki ne ezzel kezdje a szuperhősökkel való bármilyen ismerkedését, mert egy életre elmegy tőle a kedve. 4/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wAueFkHby7A&feature=fvst

 

Címkék: kritika fantasy ryan reynolds superhero 4/10 martin campbell peter sarsgaard green lantern

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr653158185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása