What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Transformers: Dark Of The Moon - Limited 3D Edition

2012.05.10. 11:47 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Pár hete az egészen tisztességes filmgyűjteményem tíz év után újra új korszakba lépett, hiszen beköszönt az első Blu-Ray lemezem. A kiválasztott az ezen a blogon nagyra tartott Transformers 3, annak is a nálunk sajnos nem kapható special edition-je. Lássuk, milyen kiadvánnyal sikerült szintet lépni.

Magát a filmet X-számú hibája ellenére még mindig nagyon jónak tartom, ami bár nem olyan tökéletes, mint az első rész, de fényéveket ver a botrányos másodikra. Szóval a film számomra nagyon rendben van, de ezt a rendszeres olvasók biztos tudják :-)

Tálalás

Az európai kiadványok (így az én angolom is) annyiban különböznek az amerikaitól, hogy nem tartalmazzál a bónusz dvd-t a filmmel - egyébként minden stimmel.

A buli egy lentikurális O-ringgel kezdődik, melyen egy csodásan kivitelezett Optimus szemez velünk. Mivel angol kiadvánnyal állunk szemben, sajnos elkerülhetetlen az a két bazi csúnya (piros illetve kék) korhatár karika, amik elöl, hátul, és a gerincen is feltűnnek. Maga a gerinc - akárcsak a fapados kiadványoknál - hófehér, rajta a címmel. Ezt a fehér dizájnt sose fogom megérteni. A hátoldal nagy részét az teszi ki, hogyan kell 3D-ben nézni a filmet. Természetesen megtalálhatóak rajta a kötelező körök, mint minden kiadványnál.

A tokból kihúzva ugyanaz a borító fogad minket, csak már egyszerű papírként a kék tokban. A borító kétoldalas: a belső oldal egyik felén Bumblebee őrködik a Digital Copy kód felett (amellyel le lehet szedni a filmet, iPhone-ra, iPad-re, meg mindenre), a másik felén ugyanaz a Bumblebee kép (!) található, csak már teljes nagyságában. A lemezek szitázása mindhárom eseteben (BD3D, BD, extrák) ugyanolyan: szimpla ezüst, rajta a címmel.

A lemezeket betéve egyből kellemes meglepetés fogad: a mezei kiadványok félig-meddig állóképes menüjétől eltérően ez a menü már teljes egészében mozog: miután átjutunk az immáron piros Sentinel Prime szemén, Cybertronon találjuk magunkat, melynek váltakozó oszlopai között pereg egymás után négy nagyon rövid részlet a filmből, miközben a Bárka és az azt üldöző vadászgépek mini másai kergetik egymást összevissza. Nem tagadom, a menü lehetne hosszabb, több klippel teli, de ez így is nagyon jó. Almenük nincsenek, hiszen a BD-k már pop-up cuccokkal vannak ellátva. A tálalás tehát néhol hagy maga után kívánnivalót, de igazán nincs helye panasznak.

Kép, hang

Sajnos az egyik lényegi ponthoz, a 3D-hez nem tudok hozzászagolni megfelelő tévé híján, de ha hinni lehet az egyéb teszteknek, ez a része (is) nagyon állat lett a dolgonak.

A sima BD mind képben, mind hangban referenciamunka, kiválóan lehet vele demonstrálni a rendszerünk képességeit. A kép olyan gyönyörű, hogy el se akartam hinni: ha nem hiszed, figyeld meg azt a bámulatos színkavalkádot Optimus és Sentinel harcánál. A hang ugyanez, egyszerűen bazijó. A lemezen angol 7.1 Dolby TruHD, illetve francia, német, olasz és spanyol 5.1-es hang található, plusz egy 5.1-es angol descriptive hangsáv, ami végigkommentálja a filmet, a látássérültek számára. Feliratok terén kábé az egész világ fellelhető, kivéve persze kishazánk.

Extrák

Az extrák természetesen külön lemezt kaptak, hiszen egy szűk három órát tesznek ki. A menü megegyezik a film lemezéével, és a kismillió felirat közt itt se találunk magyart, de hát erre számítani lehetett.

A extrák szinte ugyanúgy épülnek fel, mint a Revenge Of The Fallen esetében. A főfogás az "Above and Beyond: Exploring Dark of the Moon", egy kétórás dokumentumfilm, ami a második rész sikertelenségétől kezdve egészen a harmadik bemutatójáig taglalja filmünk létrejöttét. Ez hat fejezetre van bontva, három félórásra, és két negyedórásra: a "Rising from the Fallen" az előkészületekkel, a "Ready For Prime Time" az amerikai forgatással, a "Battle In The Heartland" a chicagoi forgatással, az "Attack Of The Birdmen" a repülőmókusos résszel, a "Shadow Of The Sentinel" pedig az utómunkálatokkal, illetve a bemutatóval foglalkozik. Ez így szép és jó, érdekes az egész, de öt perc nem sok, annyit se foglalkoznak a címszereplőkkel - az elején pár szóban bemutatják az új karaktereket, és kész. Ez engem nagyon elkeserített, de nem ért váratlanul, hiszen a második rész többórás doksijával is ez volt  a helyzet.

Ha ezen átrágtuk magunkat, megnézhetjük az "Uncharted Territory" című alig félórás, NASA-ról szóló filmet, amitől igazából nem leszünk okosabbak.

A következő pont a "Deconstructive Chicago", ami a felhozatal legérdekesebb pontja. Itt számos, pár perces rövidfilm segítségével kaphatunk betekintést a vizuális effektek létrejöttébe. Igazából mindegyiket kétszer kapjuk meg: az adott jelenet previz-ét, illetve tényleges effektelését is megnézhetjük. Mindegyikhez jár egy-egy érdekes kommentár is.

Ezután jön az "Art Of Cybertorn", ami talán a legkiábrándítóbb az összes közül: itt előzetes, állóképes látványterveket találunk a robotokról (személyenként átlag hármat), fegyverekről és hajókról.

A "Dark Of The Moon Archive"-ben öt plusz kisfilmet nézhetünk végig: egyet-egyet a 3D technikáról, a moszkvai premierről, a hangkeverésről (ez valóban érdekes), a repülőmókusokról (már megint), illetve egy beteg srácról, akinek Bay ad egy iPad-et (wtf).

A "Matrix Of Marketing" bár sokat sejtet, de roppant keveset ad: össz-vissz két trailert, és egy rakás felesleges fotót (poszterek, popcorn-dobozok (!), üdítős-minták (!!)) találunk benne.

Mi hiányzik

Az, hogy az extrák terén valaki rájöjjön, hogy ez egy Transformers film! Beszélni a robotokról, a eredeti történetükről, a tervezésekről, vagy mittomén, de valamit! Továbbá hiányolom a mozgóképes marketing anyagokat, egy Steve Jablonsky kisfilmet, a Linkin Park klipet, meg még jópár dolgot.

Ítélet

Hú... hát, maga a film, és annak a minősége elsőosztályú, mint ahogy a tálalásra se lehet egy rossz szavam se. A problémák kvázi csak az extra tartalomra korlátozódnak, de oda nagyon. Egyébként a felhozatal egyáltalán nem rossz, amit mondanak, az érdekes, és profin van megcsinálva, csak hát a lényeg hiányzik az egészből. Ítélet: Ennek ellenére nemcsak rajongóknak, de az igényes kiadások kedvelőinek is ajánlom a külhonból való beszerzést, mert a már megjelent fapados verzió azért nem járja. Jó ez, csak lehetne jobb is.

Film: 9/10; Kép/hang: 10/10; Tálalás: 7/10; Extrák: 7,5/10

https://www.youtube.com/watch?v=jMcPlLK5LRM

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2011/07/04/film_transformers_dark_of_the_moon

megrendelés és infók: http://www.amazon.co.uk

Címkék: transformers michael bay review transformers:dark of the moon bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr454500093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása