What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Merida, a bátor - Brave (2012)

2012.08.09. 11:20 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Történelmi pillanat: íme az első rossz Pixar film.

brave12.JPG

Merida, a skót hercegnő éppen tiniéveit éli, és persze eszébe sincs behódolni a hagyományoknak, és holmi hódolóknak. Ezért anyjával rendesen össze is veszik, és megteszi azt, amit ilyen helyzetben kell: felkéri a helyi boszit, hogy tegyen valamit a mamával...

"Feast your eyes"

Talán a baj ott van, hogy a Pixar egyszer már elért a csúcsok csúcsára a Wall-E/Up/Toy Stroy 3 mesterhármassal, és mint tudjuk, onnan csak lefelé vezet az út. Tavaly a Cars 2 rendesen hagyott maga után kívánnivalót (de még így is nagyon szórakoztató film), a kérdés meg az volt, hogy az egy újabb diadalmenet kezdete-e, vagy pedig az első lépés lejtőn. Nos, a Brave-t látva sajna az utóbbi, ugyanis filmünk nem csak a stúdió abszolút leggyengébb alkotása, de a teljes animációs mezőnyben is eléggé hátul helyezkedik el.

Pedig eleinte jól indul a dolog: környezet, mellékalakok, főhősök, poénok és konfliktusok a helyükön, minden pöpecül működik. Aztán, Pixar-ék életében először, valaki dalra fakad. De a legaljább Disney-stílusban. A vészcsengő itt szólal meg először, de ismerve az asztalilámpások múltját, a bizalom még megvan. De nem sokáig: beüt a film nagy fordulata, és mint egy kártyavár, úgy dől össze minden, ami addig volt, és az is, ami azután lesz. Lasseterék ezúttal az anya-lánya kapcsolatról (ez még egyáltalán nem baj, sőt), illetve a tinilányok fejében uralkodó sötétségről beszélnek, aminek köszönhetően Merida nem bátor, hanem buta, én pedig nem szurkolok neki, hanem majd' leüvöltöm a fejét, hogy édeslányom, hogy lehetsz ennyire hülye? Persze, el kell követni a hibákat, hogy aztán meglegyen a felemelkedés és a tanulság megszerzése - viszont az utóbbi már a film felénél annyira nyilvánvaló, hogy a nézőtér legifjabb tagjának is leesik az. A Pixar szájbarág alapvető dolgokat, óriási logikai bakikat követ el, komolyan vett erkölcsi tanait pedig agyonhasznált, negédes, és ciki sablonokba csomagolja. Nem akartam elhinni.

Felmerül a kérdés, hogy miért van ez így? A félidős rendezőváltás vagy a Disney terjeszkedő hatalma a ludas? Esetleg mindkettő, vagy akár egyik sem, és a műfaj királyai most csak simán eltoltak mindent. A legnagyobb talány pedig az, hogy ez vajon csak egy véletlen volt-e? A most már félve várt Monsters Universtiy jövőre közelebb visz a válaszhoz - Meridát addig is felejtsük el. 4/10. De legalább a technikai megvalósítás még mindig elsőosztályú.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7UrmeSqcUyA  

Címkék: kritika comedy animation drama pixar 4/10 adventure brave

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr824703227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása