What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Drive - Limited Edition

2012.09.30. 11:50 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Annak ellenére, hogy augusztusban FDB (First Day Buy) volt, csak most jutottam odáig, hogy körmöljek valamit BD gyűjteményem harmadik tagjáról, a Drive limitált kiadásáról - szégyen szemre ilyen hosszan halogattam a combosabb extrájának a megtekintését. De ami késik nem múlik, szóval vesézzük kicsit ki eme kiadványt.

drive_bd.jpg

(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

A film tavaly nálam (és még számos helyen) az első helyen végzett az éves toplistán - szerintem ez sokat elmond a minőségéről. A Drive egy instant klasszikus, egy masterpiece, ezt kár tagadni, de ugyanakkor nagyon személyfüggő is, befogadása nem egyszerű feladat. Szóval ha még nem láttad a filmet, előbb legyél túl rajta, aztán gondolkodj a vásárláson.

Tálalás

A Drive hazai megjelenése nem volt egy sétagalopp, de minden elismerésem és köszönetem a GHE-é, hogy a sok viszontagság ellenére se mondtak le a megjelenésről. Tudniillik, a Drive egy független film, nem jelenik meg automatikusan mindenhol (mint pl. a Warner vagy a Sony filmek), a jogait először meg kell vásárolni, aztán legyártatni, aztán mittomén - lényeg, hogy viszonylag kései megjelenésének van alibije. Áprilisban érkezett a DVD, július végén a BD, aztán feszült várakozás kezdődött, hiszen jött a Limited Edition, ami aztán tolódott ide-oda, de végül csak megérkezett. Megérte rá várni.

Az, hogy egy ilyen rétegfilmnél, ami enyhén szólva se rengette meg az itthoni kasszákat, a GHE bevállalt egy ilyen exkluzív kiadványt, több, mint dicséretes - még egyszer nagyon köszönjük!

Na, de most már nézzük a medvét. Egy digibook-al állunk szemben (=könyvszerű kivitelezés, keményfedeles, benne pár oldalas könyvecske, és csak aztán a lemez), aminek csak az a baja, hogy ha az ember már tartott a kezében egy ilyet, akkor onnantól az összes filmjét ilyen kiszerelésben akarja majd megvenni. Nem tudom, mikor láttam utoljára ilyen szép csomaglást, de a DVD korszak csúcsán lehetett valamikor. Ez a "tok" gyönyörű, a fedőlapja a híres poszter, a gerince és a hátoldala is teljesen rendben van. A könyvecske 16 oldal, angol nyelvű, remek fotókkal, kis hattérinfókkal a készítőkről és a sztoriról - a szöveg tartalma nem nyújt többet egy VOX cikknél, de hát ez egy csomagolás, szóval egy rossz szavunk nem lehet rá. Csodaszép az egész, úgy ahogy van. Egyedül a film lemeze az, aminek a képét kicsit át lehetett volna szabni, de annyi baj legyen. A Drive az össz-filmgyűjteményem egyik legszebb darabja - és hát van pár finomság abban a gyűjteményben.

A lemezt betéve kiválogathatjuk, hogy melyik ország vagyunk (válasszuk a magyart, angol nincs, csak a szomszédaink), és jöhet is a nyelvben ahhoz passzoló főmenü. Nem mondom, láttam már szebbet, de sokkal rosszabbat is (mint az Inception, de erről majd legközelebb): A képernyő nagy részét Ryan Gosling borítóról ismert arca tölti be, mellette elég kis helyen egy hangulatos mix pereg a film jeleneteiből, bazi betűkkel ott áll, hogy DRIVE, alul meg a menüpontok - a háttérben pedig Cliff Martinez zenéje szól. Kicsit fura összeállítás, de megvan a maga hangulata, összességében egyáltalán nem rossz - azért pedig külön pont jár, hogy az egésznek a színvilága folyamatosan változik. Különösebb probléma egyedül a pop-up menükkel lehet, ugyanis nagyon kicsikre sikerültek (ez a jelenetválasztásnál a legzavaróbb), de igazából ennyi.

Kép/Hang

Egy szó: kifogástalan. Még egy szó: álomszép. Még egy harmadik szó: brutális. Akár képről, akár hangról van szó, nem túlzok, hogy a Drive nemcsak felveszi a versenyt, de le is nyom kiadványokat, mint az Avengers vagy a Transformers 3. Ilyen gyönyörű képet (ami mellesleg 2.35:1-es) én még nem láttam, egyszerűen el lehet veszni a szépségében. Tükröződések, műszerfalak, naplementék... nem is érdemes sorolni, gondolom már lejött, hogy miről beszélek. A hang ugyanez: az angol DTS-HD MA 5.1 mindent elkövet azért, hogy a film világában érezzük magunkat, és sikerül is neki. Motorzúgások, College zene vagy a feszült csendek, mindegy, büntet az egész, úgy ahogy van. Egyéb nyelvet (DTS-HD 5.1 hangot és feliratot) attól függően választhatunk, hogy a főmenü előtt melyik országra kattintottunk (vagyis a magyar részen az angol mellett csak magyar szinkron és felirat található). A szinkronhoz nem tudok hozzászólni, bele se hallgattam - ez egy angol nyelvű film, hidd el nekem.

Extrák
(megegyeznek a sima BD és DVD extráival)

Igazából itt lehet csak belekötni a kiadványba, de korántsem olyan vészes a helyzet. Kábé 75 percnyi, magyar feliratos bónuszt kapunk, ami több, mint tisztességes egy olyan világban, ahol az Avengers is csak annyi anyagot kap, amennyit kapott.

Az extrák egy vágatlan közönségtalálkozóval kezdődnek, ahol a rendező, Nicholas Winding Refn válaszol az egyik angol vetítés után a kérdésekre. Ez 43 perc hosszú, jópofa, informatív, sok mindent megtudhatunk a film hátteréről - és még a moderátor fickó is jófej.

Ezután kétfelé osztott feature-öket kapunk. Az első félben négy ilyen filmecskét találunk, amik átlagban öt perc hosszúak, és tele vannak filmbejátszásokkal, nem annyira informatívak, de azért jók, az alkotók közül is szinte mindenki megszólal, szóval korrekt felhozatal ez.

A második fél ugyanez, csak itt már a marketinghez készült filmecskék sorakoznak, és mindegyik pontosan két perc. Ezekből öt van, és pont annyit árulnak el, amennyi egy előzetes reklámhadjáratban beleférhet.

Ezután megleshetjük a képgalériát, aminek a nagy része a poszter-tervekre megy el (és aminek a vége felé egyre furább dolgokat láthatunk), valamint megnézhetjük a film előzetesét és egyperces "review" TV-spotját.

Mi hiányzik

Én szívesen elnéztem volna egy átfogó werkfilmet, olyan egy-másfél órásat, esetleg több TV Spotot, vagy egyéb finomságokat. Viszont a helyzet az, hogy kábé mindenhol ez (vagy kevesebb) a felhozatal, szóval a GHE mindent összeszedhetett, amit talált - újabb köszönet - a hiányosságok nem rajta múltak.

Ítélet

Ha csak a film lenne ilyen találásban és minőségben a lemezen, már akkor is simán megérné a vételt - de mindennek tetejében még egy korrekt extra tartalmat is kapunk. Természetesen csak az azonnali várárlás lehet az év egyik legjobb kiadványának az ítélete.

Film: 11/10 Kép/hang: 10/10 Tálalás: 9,5/10 Extrák: 6/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=sY1TLgqfjvw

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2011/09/21/film_drive_2011

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=15101&VID=066-1045981505-12096623242731663

Címkék: drive review bd/dvd nicholas winding refn

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr644811053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása