What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Jaws - Limited Digibook Edition

2012.12.21. 15:57 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Egy régi tartozást törlesztek most, hiszen a Cápa BD már vagy két hónapja pihen a polcomon, de csak most jutottam el addig, hogy írjak is róla. De hát jobb később, mint soha, szóval nézzünk ezt a monstrumot.

jaws_bd.jpg
(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

A film Spielberg mester örök klasszikusa, a nyári moziszezon teremtője, és megannyi víziszony okozója. A Universal századik évfordulós sorozatába (melynek keretein belül a stúdió (újra) kiadja legnagyobb sikereit) természetesen belefért, és nem is akármilyen minőségben.

Tálalás

Mint ahogy a bejegyzés címe is mondja, digibook-al állunk szemben, aminek még mindig az az egyetlen hátulütője, hogy az ember a jövőben csak ilyeneket akar majd venni. A Jaws körítése is nagyon pazar lett, természetesen a klasszikus poszterrel a fedőn, aminek "tengerszintje" a hátoldalon folytatódik. A gerinc halál egyszerű, mégis elegáns: fehér hattér, a kötelező Universal és BD logókon kívül pedig csak a film címe virít rajta, a megszokott piros betűkkel. A frontoldal tetején még megtalálhatjuk a századik évfordulós jelzést, ami egyáltalán nem zavarja az összképet (sőt). A digibook felülete mattos és masszív.

Ha kinyitjuk a "könyvet", meglepetésre rögtön a lemez tárul elénk (azok általában hátul vannak), méghozzá egy nagyon feelinges háttérképpel, amin film elejéről ismert bója lebeg. A lemezen a nagy fehér pofáját találjuk, és ez jól is van így. Maga a könyv ötven oldalas (!), jó minőségű papírral, rengeteg (angol) szöveggel és archív fotóval - gyönyörű kivitelezés. A producerek, az író, a rendező, a három főszereplő és John Williams is kap legalább két oldalt a terjedelemből - és meg olyan finomságokkal is találkozhatunk, mint nemzetközi poszterek, storyboard-ok, és a filmben használt robotcápa tervrajza. Nagyon informatív anyag, és igazából ki lehet vele váltani a bő négy órányi extra (!) tartalmat úgy, hogy egy esetleges vizsgán átmenjünk hármassal Cápából.

A kiadványhoz csomagoltak egy magyar nyelvű infó-lapot, ami minden gond nélkül eltávolítható. Erről a lapról meg kell említeni, hogy hazudik is egy kicsit, meg nem is. Bár a hatalmas területet elfoglaló extra-felsorolás egy szóval se említi a magyar feliratot, az alsó info-dobozt lehet úgy értelmezni, hogy a bónuszokon van magyar felirat. Az igazság az, hogy sajnos nincs, pedig ez nyolc rongyért elvárható lenne.

A lemezt betéve először kiválaszthatjuk a fő nyelvet, majd kapunk egy nagyon jó reklámot a Universal századik évfordulójáról. Mikor ennek vége, következik a menü. A Universal BD-kről tudni érdemes, hogy szabvány menüik vannak: minden esetben ugyanúgy jön be a menü, és mindig az oldalsó sávban tehetünk meg minden beállítsát, vagy érhetjük el az extrákat - míg a képernyő további részén valamilyen mozgóképet csodálhatunk. Szabvány vagy sem, ennek a lemeznek baromi jó lett a főmenüje, melyben a szerencsétlen szöszi úszkál egy ideig, majd csak a csendes víz marad. A menüpontok közt való navigálás egyszerű és jól átlátható. Egy rossz szavunk nem lehet a tálalásra.

Kép/Hang

A Cápa immáron egy harminchét éves film, de ez csak és kizárólag a színészek fiatalságán látszik. A kép (ami 2.35:1-es) restaurálása brutálisra sikeredett, ez rögtön az elején, a napfelkelténél világossá válik. Gyönyörű transzferrel rendelkezik a kép (tudtad, hogy a polgármesterzakóján kis vasmacskák vannak?), ami persze nem olyan tökéletes, mint a legújabb filmeké, de semmi szégyenkezni valója nincs mellettük. A hang is megkapta a maga felújítását, és ugyanaz mondható el róla, mint a képről. A DTS-HD MA 7.1-re kevert eredeti hangsávon Williams zenéje nagyon durván dübörög, akárcsak a cápa maga, amikor bekopog az Orca oldalán. Emellett a mega sáv mellett találunk még magyar, cseh, spanyol és portugál DTS 5.1-et, lengyel, orosz, thai és török 5.1-et a lemezen, valamint érdekességnek az eredeti angol mono hangot is bekapcsolhatjuk (ez imént felsorolt nyelveket feliratban is megtaláljuk). A magyar szinkron a 2005-ös, ami a harmincadik évfordulós DVD-hez készült - egyébként nem rossz.

Extrák

Mint fentebb említettem, bő négy órányi anyagot pakoltak a film mellé (magyar felirat nélkül), ami után bárki Jaws-szakértőnek mondhatja magát.

A The Shark Is Still Working egy 2007-es doksi, ami most került először bármiféle lemezre. Ez egy tizenpár részből álló anyag (ami száz percet tesz ki), és nagyrészt a film utóhatásaival foglalkozik. Hallhatunk jó kis anekdotákat (mint Steven és egy anyuka esete), megismerhetjük a plakát festőjét, satöbbi satöbbi. A visszaemlékezésben minden, akkor még élő érintett részt vesz. 

Mégis, az igazán nagy kutya a Making Of Jaws, és bő két órás dokis, ami 1995-ben készült (még a LaserDisc számára). Ez egy nagyon masszív, és egybeömlesztett film, amiben szintén mindenki felszólal aki csak tud. Ember vagy rajongó legyen a talpán, aki ezt egy szuszra lenyomja (nekem háromra sikerült), de jutalom nem marad el: mindent, azaz mindent megtudhatunk a filmről. Tényleg mindent. Ez a doksi a koránál fogva persze nem annyira lendületes vagy élvezetes, mint a mai werkek, de attól még jó. *

A Jaws: The Restoration a film felújításával foglalkozik nyolc percen keresztül. Pont jó.

A From The Set a lemez talán legérdekesebb pontja: ez egy szűk kilenc percnyi anyag, viszont 1974-ből, egyenesen a forgatásról. Nagyon jópofa látni ezt az archív felvételt, és a szakáll nélküli Spielberget, amint szüntelenül eszik és mesél valamiről.*

Ha ezzel is végeztünk, megnézhetünk tizenhárom percnyi kimaradt és elrontott jelenetet* (semmi különös), nosztalgiázhatunk ez eredeti előzetesen*, illetve átrághatjuk magunkat egy rész fejezetre osztott masszív képgalérián*.

* a harmincadik évfordulós DVD-n is megtalálható

Mi hiányzik

Tudod, mit néztem volna meg leginkább a film után? Egy Nat Geo doksit a cápákról! Ilyet sajnos nem találunk a lemezen, de ezen (és magyar feliraton) kívül minden van. Sőt, még annál is több - ugyanis itt jutott először eszembe, hogy kezd csömöröm lenni az extráktól. A film minősége semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után - esetleg az eredeti magyar szinkront előkaparhatták volna valahonnan.

Ítélet

A film önmagában kötelező darabja minden komoly gyűjteménynek, ilyen körítéssel meg pláne. Mivel a digibook (az esztétikán kívül) nem ad plusz infót az extrákhoz képest, ezért ezt a méregdrága kiadványt csak az ínyenceknek ajánlom, de nekik nagyon. Ítélet: Szuper film, szuper kiadvány. Vedd. Amíg van.

Film: 9/10 Tálalás: 9,5/10 Kép/Hang: 9,5/10 Extrák: 9/10 

https://www.youtube.com/watch?v=ucMLFO6TsFM

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/12/11/nontheaterpack_vii

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=14845&VID=066-365223841-1482762871979850

valamint ugyanez a lemez, de normál tokban: http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=14843&VID=066-365223841-1482762871979850 

Címkék: steven spielberg jaws review bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr444976344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása