What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Singin' In The Rain - 60th Anniversay Edition

2013.01.08. 15:23 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Tavaly ünnepelte hatvanadik évfordulóját a világ talán legismertebb musical filmje, a Singin' In The Rain. A Warner természetesen ezt nem hagyhatta szó nélkül, és egy jubileumi BD-vel készült a jeles alkalomra. Ennek a magyar verzióját vesézzük most ki.

singin_in_the_rain_bd.jpg
(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

A film, amibe Gene Kelly minden erejét, tehetségét és zsarnokságát beleadta, egy nagyon jópofa korrajz a filmtörténet egyik legnagyobb eseményéről, a hangosfilm születéséről - emellett pedig a musical műfajának egyik alapfilmje is.

Tálalás

Ahhoz képest, hogy egy klasszikus évfordulós kiadása, a Warner nem erőltette meg magát a csomagolás terén (persze léteznek külhoni alternatívák). Egyszerű BD tok, belső borító semmi, a lemezek a tok két szárnyán elhelyezve. A borító egyébként nem rossz, stílusos a fehér alapon a piros-sárga kombó. A fedőlapon természetesen Gene Kelly és Debbie Raynolds, valamint egy hatalmas, totál oda nem illő négyzet, ami lóbetűkkel hirdeti, hogy a csomag BD-t ÉS DVD-t is tartalmaz - amivel nem hazudik, de mint majd látjuk, rendesen félrevezet. És természetesen a 6-os korhatárkarika is jelen van, de a színösszeállításnak köszönhetően ezúttal nem zavaró.

A hátsó borító kivételesen nem a Warner-szabványra épül, hanem szépen folytatja az elől megkezdett dizájnt. A film ismertetése, egy kritika idézet, és pár fotó alatt megtaláljuk az extrákat felvonultató dobozt, miszerint magyar extrák találhatóak mindkét lemezen, és nem is kevés. Mint mondtam, belső borító nincs, de a lemezek elrendezése miatt ez nem akkora tragédia. A szitázások egyébként szépek lettek, követik a borító stílusát, ami dicséretes.

A BD-t betéve először egy 'Ne lopj!' figyelmeztetés, majd egy Warner logó köszön ránk, és viszonylag rövid betöltési idő után máris a főmenüben vagyunk, ami zenés, de állóképes. A menü képe Gene Kelly, amint ugorva egy esernyőt szorongat, fehér háttér előtt - továbbra is tartjuk a stílust. A menüpontok (amiket a film közben is bármikor előhívhatunk) a Warnertől megszokott kialakításban találhatóak.

Kép/Hang

Ha van olyan pontja a kiadványnak, amire senkinek egy rossz szava se lehet, az a film minősége. Gyönyörűen sikerült a felújítás - ennek teszteléséhez ajánlom a címadó jelenetet, vagy a Broadway Melody-t. Csodás, tűéles képpel állunk szemben: akár eső, akár a Boradway színkavalkádja, vagy csak simán a zakók varrása, mindegy, a Warner csapata a lehető legtöbbet hozta ki a dologból. A kép egyébként 16:9-es, középre igazítva. Véleményem szerint a hang se lehetne sokkal jobb - az, hogy néha túl éles, meg kicsit dobozos, a film korára vezethető vissza. Egyébként ezen a téren is remek a kiadvány, a zenék, az énekek és a párbeszédek ugyanolyan jól szólnak, minden körülmények között. A lemezen DTS-HD MA 5.1-es angol hangot, valamint DD 1.0-ás brazil, portugál, cseh, német, francia, lengyel, olasz és spanyol hangot, meg persze egy rakat feliratot találunk. Igen, magyar szinkronnak híján vagyunk, pedig létezik - viszont szerintem nem hiányzik, de akinek mégis, az felirattal vigasztalódhat.

Extrák

Első lemez (BD)

A BD-n a film mellett négy darab extrát találunk. Az első egy audiokommentár, amiben a stáb még élő tagjai, illetve Baz Luhrmann (!) beszélget a filmről, anekdotákról, effélékről.

A második pont egy Raining On A New Generation című, ötven perces, a BD-hez készült doksi. Ebben a kortárs filmipar koreográfusai, táncosai és rendezői nyalják olyan fényesre a film és Gene Kelly seggét, hogy annak a csillogása még az űrből is látszik. Egy giccses borzalom az egész.

Emellett még találunk itt egy Jukebox-ot (zenegépet), amiben saját ízlésünk szerint összeválogathatjuk a film dalait, a lemez pedig a film eredeti előzetesével zárul.

Második Lemez (DVD)

A második lemezt betéve ismét egy állóképes (de legalább zenés) menübe jutunk a Warner logó után: Gene Kelly híres, utcalámpás fotója szemez velünk, teljesen eltérő stílusban a kiadvány addigi összes pontjához képest (taps). A menüpontokat végignézve újabb érdekességre bukkanhatunk: lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, de ha egy borítón azt látom, hogy "BD+DVD", akkor azt feltételezem, hogy a csomagban a film DVD változatát is megtalálom - na, ez nem így van, ezen a lemezen csak az extrák foglalnak helyet. Mindegy, annyi baj legyen, kicsit átvert a borító, túléljük. A számos lehetőség közül az utolsó a nyelvválasztás (egyébként az almenük is a fő-dizájnhoz igazodnak), ahol szembesülünk a másik meglepetéssel: lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, de ha egy hátsó borítón azt látom, hogy "Magyar Extrák", akkor azt feltételezem, hogy az minden extrára vonatkozik, lemeztől függetlenül, mert ha nem, azt biztos feltüntetnék. Gondolom, már kitaláltad: bizony, a DVD extráin (amik több, mint négy órát tesznek ki) nincs magyar felirat. Ha ez az elejétől kezdve magától értetődő lenne, akkor megúszná egy vállrándítással, de így csúnyán felháborító.

Na, de nézzük azt az extra felhozatalt, ami eléggé erősre sikerült.

Először a Musicals, Great Musicals című doksit tekinthetjük meg, ami a film producerével és szövegírójával, valamit a korszak összes musicaljének kvázi atyjával, Arthur Freed-el foglalkozik közel másfél órában. Ez az 1996-ban készült darab nagy meglepetésre képes kilépni a Singin' bűvköréből, és egy nagyon jó áttekintést ad a műfaj darabjairól, egészen a harmincas évek elejéig visszanyúlva.

Ha ezzel végeztünk (ami nem kis feladat), következik a What A Glorious Feeling című, bő félórás werk, immár kizárólag a Singin' In The Rain-ről. A házigazda Debbie Reynolds, szóval egy visszaemlékezés-féle az egész, de ennek ellenére nagyon is működik. Ez a werk a korszak rövid bemutatásával kezdődik, és egészen a film premierjéig tart - átfogó és informatív. Az egyetlen gond maga Reynolds, de efelett szemet hunyunk. Valamint egy érdekesség: ez a doksi 2002-ben készült, de valamiért olyan, mintha inkább '92-es lenne.

Ezután beléphetünk az Excerpts from Features Where Songs Originated című részlegbe. A Singin'-ről tudni kell, hogy gyakorlatilag az őt megelőző musicalek best of válogatása - eme extra segítségével láthatjuk a filmben szereplő dalok eredeti, más filmekből származó változatát. Érdemes megnézni, mert valóban érdekes. Meglepő, egyben dicséretes, hogy ezt felpakolták a lemezre.

A következő pont, a My Lucky Star egy kimaradt jelenet, illetve egy kimaradt dal, amiben Reynolds elénekli, hogy mennyire imádja Gene Kelly-t. 

Ezután jön egy galéria, amiben két percen át nézhetünk fotókat a forgatásról.

Az utolsó extra, a Scoring Sessions hanganyagokat tartalmaz, méghozzá a film dalainak a felvételeivel. Ez 76 percen át tart (persze kiválaszthatjuk, hogy melyikre vagyunk kíváncsiak), és nem igazán látom az értelmét.

Mi hiányzik

Egy, a filmhez méltó tálalás (talán egy slipcover, belső borító, mozgó menü), magyar felirat az extrákra, és akármilyen is, felrakhattak volna egy magyar szinkront, ha már egyszer létezik olyan. A film minősége és az extrák semmilyen kívánnivalót nem hagynak maguk után (sőt, az utóbbi még sok is).

Ítélet

Talán nem ez jött le, de szerintem abszolút megéri ez a kiadvány egy vásárlást. Kiváló minőségben kapjuk meg ezt a klasszikust, és az extráknak köszönhetően a musicalek világába is betekintést nyerhetünk (nagyon jó húzás, hogy a bónuszok nem csak a filmmel, hanem egy egész korszakkal foglalkoznak). Filmrajongóknak, táncőrülteknek és nagyszülőknek egyaránt remek vétel. 

Film: 6/10 Tálalás: 4/10 Kép/hang: 9/10 Extrák: 8/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=jEKQwy13j_8 

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/12/11/nontheaterpack_vii 

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=15033&VID=066-365223825-81926628719769630 

 

és ma van a blog negyedik szülinapja. 

Címkék: review gene kelly singin in the rain bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr615004892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása