What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Amazing Spider-Man

2013.01.28. 14:32 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

November elején jelent meg a tavalyi év egyik legjobb popcorn mozija, az Amazing Spider-Man DVD-n, BD3D-n, és BD-n. Mi most ez utóbbival foglalkozunk.

amazing_spider_man_bd.jpg
(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Aki figyelmesen olvasta év elején a 2012-es leltárat, az tudhatja, hogy eme blogon az új Pókember igen nagy népszerűségnek örvend. Persze ez nem véletlen, hiszen Marc Webb filmje szállította eddig a legjobb Spidey-feelinget, ami minden hibája ellenére be tudta lopni magát a szívembe. Most nézzük, hogy a BD kiszerelése is van-e olyan jó, mint ő maga.

Tálalás

Mint mindig, a Sony-ban most is már előre bíztam, és nem lett csalódás a dologból. Mindig öröm a stúdió kiemelt címeivel találkozni, hiszen ha másban nem is, de a tálalás magas minőségében biztosak lehetünk. Természetesen a Pókember se lóg ki a sorból, igazán szépen kivitelezett BD-t kapunk a pénzünkért. A buli egy angol nyelvű (Isten áldja az Intercomot a lustaságáért!) slipcoverrel kezdődik, aminek elején Póki szemez velünk a jól ismert poszter-pózból. A változatosság kedvéért a gerincen nem ez a kép található, hanem főhősünk profilja, ami egy másik poszterből származik. A hátoldal természetesen tele van szöveggel, néhány Sony-szabványként elrendezett képpel - de az egész úgy jó, ahogy van, tényleg. A belső, immár műanyag tokon ugyanezeket találjuk, csak magyarítva. A tokot kinyitva két lemez köszön ránk, baromi jó szitázásokkal (az egyiket a címszereplő, a másikat a Gyík uralja). Belső borítót is kapunk, ami nem más, mint NYC összehálózott látképe - ez lehetne egy kicsit kreatívabb, de semmi okunk panaszra.

Mind a két lemez ugyanazzal a menüvel rendelkezik (mondjuk itt elvártam két különfélét), az egyetlen különbség, hogy a filmé tartalmaz egy átugorható reklámot, ami a Second Screen App-et népszerűsíti - egyébként ez nem is rossz felvezetés a filmhez. A menü egyébként mozgóképes és nagyon hangulatos, egyedül a zene szorulhat átgondolásra. A pop-up menük szintén a megszokott Sony-szabványt képviselik (nem a legjobb (az továbbra is a Paramount-é), de nem is  a legrosszabb)

Kép/hang

Továbbra is elsőosztályú Sony minőséget kapunk. A 2.40:1-es kép baromi jó lett, bár nem mindig büntet, de amikor belendül, akkor nagyon, annak ellenére is, hogy a filmben rengeteg a sötét jelenet. A teszteléshez ajánlom Pókember bármelyik feltűnését, illetve bármelyik éjszakai felvételt New York-ról. A hang már kiegyensúlyozottan hozza a magas szintet: az angol 5.1 DTS-HD MA leviszi a falat, ha úgy akarjuk, de lejjebb tekerve is ritka dinamikusan szól - csak figyeld meg a darus rész suhanásait, vagy James Horner zenéjét, akár már rögtön a Columbia logó alatt rázendít. Az angol hang mellett magyar (meglepően jó), cseh, kazah, lengyel, orosz, török és ukrán 5.1-et találunk, és persze egy szekérnyi feliratot.

Extrák

Az első lemezen csak egy audiokommentár (Marc Webb, Avi Arad és Matt Tolmach) és pár előzetes foglal helyet. Ha valaki szeretne beszámolni a kommentárról, ne fogja vissza magát.

Ezeken kívül minden extra a második lemezere jutott, és bár a felsorolás láttán már előre dörzsöltem a tenyerem, végül egy kisebb csalódás ért.

Az első és legfontosabb pontja a második lemeznek a Rite Of Passage című, száztíz perces, hét részre bontott doksi, ami a film elkészültét mutatja be. A részek általában tizenpár percesek (kivéve az utolsót, az fél órás) Meglepetésemre a film a Spider-Man 3-al, valamint a tervezett negyedik rész körüli hercehurcával indul, és csak utána tér rá az Amazing-re (ez egy nagyon jó húzás egyébként), viszont azt elkíséri a bemutatóig, illetve a folytatás pedzegetéséig. Egy kicsit rövid, ám alapos werk lett ez, ami minden gond nélkül végig lehet nézni egyhuzamban is, hiszen végig érdekes és informatív. Az egyetlen gond a CG effekteknél van, ugyanis egy borzasztó kommentár jár hozzá: olyan, mintha egy oktatófilmet hallgatna az ember, monoton és unalmas az egész, még szerencse, hogy érdekes dolgokról van szó. Ezt leszámítva tényleg remek werkfilm ez.

Ezután tizenegy, összesen bő negyed órát kitevő törölt jelenetet nézhetünk végig. Ennek a fele a szokásos cucc, amik tényleg semmi pluszt nem adnak - viszont a másik felének abszolút helye lett volna a filmben, és nem is értem, hogy miért maradtak ki a végső vágásból. Fura.

Ha ezen kicsodálkoztuk magunkat, akkor negyven percnyi Pre-vizualizációt csodálhatunk meg, amik az egyszerű sztoriboardot és az animatikot egyaránt felvonultatják. Hogy ez minek van itt, nem tudom: az egyszeri nézőnek nem mond semmit, a hozzáértőnek meg akkor lenne igazán érdekes, ha valaki közben kommentálna valamit (mint a Transformerseknél). Ez így halál unalmas és tök felesleges.

Ezután következik az Oscorp Archives, amiben három témában (Pókember, Gyík, helyszínek) láthatunk cencept-artokat. Ez érdekesnek tűnik, de annyira nem az, és a navigálás se éppen a legjobb.

Az Image Progression Reels a film négy leglátványosabb részével foglalkozik - a már korábban megismert monoton kommentárral. Ez még hagyján, de ez igazából a nagy werk erre vonatkozó részének a kibővített változata, és rengeteg önismétléssel szembesülhetünk. Egyébként nem rossz, csak már láttuk a lényegét.

A Stunt Rehearsals a lemez másik teljesen felesleges pontja a Pre-viz mellett. Itt tényleg csak a kaszkadőrök próbáit látjuk, B-roll stílusban, kommentár nélkül. Minek?

Végezetül a filmből készült videojáték (ami egyébként nagyon jó) készítésébe ígérnek betekintést, de igazából ez csak egy háromperces marketing a játékhoz, amiben ugyan felszólalnak a készítők, de ez akkor is csak egy reklám, nem pedig werk.

Mi hiányzik

A nagy doksi mellé néhány jó extra! Számomra nagyon meglepő, hogy senki nem foglalkozik a képregénnyel, pedig abból lehetett volna egy külön filmecske. Hiányolok egy trailer archívumot (főleg a teaser-trailert) is, főleg, hogy a szintén Sony Dragon Tattoo-hoz össze bírtak hozni egy olyat. A film minősége illetve tálalása nem hagy kívánni valót maga után, csak a bónuszok.

Ítélet

Minden hibája ellenére ez egy nagyon jó kiadvány: remek csomagolás, remek minőség, és bár a kisebb extrák nem lettek jók, azért van itt egy masszív és jó doksi, amiből tényleg nagyon sok mindent megtudhatunk. Szóval csak szépséghibákkal állunk szemben, de ez senkit se riasszon el a vásárlástól - mert amúgy abszolút megéri a pénzét.

Film: 9/10 Tálalás: 8/10 Kép/hang: 9/10 Extrák: 7/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=upwf8RsyNqQ

Kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/07/14/film_a_csodalatos_pokember_the_amazing_spider-man_2012

Megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=15129&VID=066-21321562-36562440796411960

Címkék: review spider man superhero andrew garfield the amazing spider man marc webb bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr805046267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása