What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Transz - Trance (2013)

2013.06.16. 09:25 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Danny Boyle még mindig egy kiszabott rocksztár.

trance02.jpg

Simon (James McAvoy) sajnálatos módon elfelejti, hova rejtette a gengszterfőnök, Franck (Vincent Cassel) számár ellopott festményt. Az emlékezés, és a rohadt nagy zsozsó érdekében Simon-t terapeutához (Rosario Dawson) küldik, némi hipnózis céljából, és itt kezdődik az igazi játszma...

"No piece of art is worth a human life"

Ha te is ásítottál egy sort a képrablás hallatán, hiszen már majd' minden bűnügyi film e körül forog, és már akkor baromi unalmas volt, mikor még nem forgott minden e körül, akkor megnyugtatlak: Danny Boyle legújabb filmjében Rembrandt művének eltulajdonítása csak egy apró részlet. Nem, egyik kedvenc rendezőm inkább az elme mélyére tesz kirándulást, megidézve az Inception-t és a Trainspotting-ot (ha már az utóbbi írója itt is közreműködött), és visz magával téged is, de úgy, hogy még csak meg se kérdezz előtte - a Trance váratlanul és agresszíven rántja be nézőjét saját, kissé nagyon elborult világába, és nincs az a filmrajongó, aki erre az első pár perc után nemet mondana. Boyle háromszereplős, pokoli sakkjátszmájával biztosítja be a belső minőséget: a McAvoy-Dawson-Cassel közti pszicho-pinpong brutálisan jól dübörög, egy pillanatot se akarsz elveszteni közös játékukból, és nem is ajánlatos - a Trance pörög, nem is akárhogyan, szóval jobban teszed, ha figyelsz, mert a végén még eltévedsz. Viszont Boyle nem könnyíti meg ebbéli dolgodat: a másik oldalról olyan vizuális orgiát rittyent eléd, szinte már kisujjból, amihez még csak hasonlót se láttál, és csak ámulsz, nem is akarsz hinni a szemednek - úgy el lehet merülni ebben a gyönyörben, hogy csak na. A két tényező együttes eredményeképpen ez egy olyan film, amiben szünet váltják egymást a zseniális jelenetek, ami alatt őrült tempóban forgatod a fejed (és közben fülig ér a szád, hogy na, ez film!), és ami gond nélkül megesz téged reggelire. Pofátlanul mesteri.

A Trance-nek egyetlen egy baja van, ez pedig a vége. Boyle beviszi nézőjét az erdő és az elme sűrűjébe, egy csodásan elborult, ámde mégiscsak sötét, és kilátástalan helyre, ami marhajó - de elfelejt kihozni. Olyan ez, mint egy feloldás nélküli terápia, és a katartikus élmény egyszer csak semmibe vész. A túlbonyolítottság nincs rendesen kibogozva, megfelelő végszó híján nem igazán viszel magaddal semmit - csak három ember értelmetlen, ámde pazar kivitelezésű kálváriájának emlékét. Kár, hogy Danny nem fejezi be rendesen a foglalkozást, mert akkor simán pályázhatna az év legjobb filmje címére - így "csak" az élmezőnyben van bérelt helye. 8,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=L4_bdS3_gr0

Címkék: kritika trance thriller rosario dawson danny boyle vincent cassel james mcavoy 8.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr765363362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása