What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Oblivion

2013.09.17. 10:09 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Szeptember ötödikén jelent meg itthon DVD-n és BD-n az Oblivion, és bár én az utóbbit már a megjelenés napján a birtokomban tudtam, eléggé el nem ítélhető módon idáig vártam a kivesézésével - de ami késik, nem múlik, szóval nézzük!

oblivion_review.jpg
(a kép a Blu-ray.com-ról származik)

Joseph Kosinski filmje már áprilisban, a moziban ülve is elnyerte a tetszésemet, annak ellenére, hogy megvoltak a maga gondjai. Szerencsére úgytűnik, hogy ez azon darabok táborát erősíti, amik nézésről nézésre javulnak, így az Oblivion most még magasabb pontszámot kapna tőlem - szóval nem a filmen fog múlni a végső ítélet.

Tálalás

Bár létezik belőle fémdobozos kiszerelés (szintén baráti áron), én mégis a "mezei" változat mellett döntöttem (a steel ugyanis nem tetszett, ez van), ami önmagához képest nem egy borzalom. A borító, melyet a film két poszteréből mixeltek össze, zsúfoltsága ellenére is tetszetős és ízléses, ugyanez pedig elmondható a hátoldalról és a jólesően minimál (fekete háttér, fehér dizájn-betűk, és kész) gerincről. Csak a 12-es karika ne lenne.... Némi csalódás (bár már igazán megszokhattuk) a tok nyitásánál történhet: belső borítónak híján vagyunk (de ezen egy kis nyomtatással segíthetünk), de legalább a lemez szitázása tényleg nagyon szép, és nem a borító képet majmolja (a steelbook esetében ezt nem mondhatnám el, hiszen a hidas poszter leledzik a disc-en).

De ígérem, hogy az eseteges külső-beli csalódásokat a beltartalom egy pillanat alatt feledtetni fogja. Miután végeztünk a Universal logókkal és az előzetes nyelvválasztással, nem túlzás azt állítani, hogy a valaha volt egyik legszebb BD menü tárul elénk. Az M83 zenéjére pörgő klip főleg Tom Cruise kietlen tájakon való repkedéseit veszi alapul, ehhez a légies és szabad érzéshez pedig az egyen Universal menüsor is igazodott - tökéletes harmóniában él a kettő. Én, aki igen kényes vagyok a menükre, és ritkán tudnak a stúdiók kielégíteni, csak azt tudom mondani, hogy gyönyörű. A kezelése egyébként könnyű és átlátható, ahogy földgömbéktől már megszokhattuk.

Kép/hang

Most zengjek ódákat? A 2.39:1-es kép annyira tiszta és makulátlan, hogy olyat tényleg ritkán látni. Kosinski víziója nem lejön, hanem lerepül a tévéről - leírhatatlan ez a minőség, nem is próbálkozom vele. A hang meg a másik: Az angol DTS-HD MA 7.1 nem ledönti a falat, hanem megtölti a szobát és (nyál-veszély!) a lelket, valahányszor Tom beindít valami masinát vagy rázendít a zenekar. A kép és hang együttes hatásától szinte úgy érzed, hogy te is belélegzed a friss magaslati levegőt, és ehhez hasonlót nem sok lemez tudott eddig elérni. Meg kell jegyezzem, a magyar DTS 5.1 (és vele a jól sikerült szinkron) sem áll olyan messze a tökéletestől, sőt, szóval nem kell félni a hazai hangsávtól. A lemezen továbbá német, spanyol, cseh, lengyel, orosz, portugál, thai és török DTS, vagy anélküli 5.1-ek hallhatóak, valamint egy rakás feliratot is kapunk a magyar és angol mellé (köztük kínait, ha esetleg tanulni akarnál). 

Ha tesztelni akarod a házimozidat, vagy csak simán nagyzolnál kicsit a haverok előtt, az Oblivion tökéletes erre a célra - melegen ajánlom hozzá a 2-4 fejezetet, ahol aztán minden felvonul, ami felvonulhat. Hidd el, le fog esni az állad. Az egyetlen baj, hogy a gyűjteményed tetemes része ezentúl nem fog annyira jónak tűnni, mint eddig.

Extrák

Bár az extra kínálat kétségtelenül a kiadvány gyenge pontjait erősíti, azért ezen a téren se kell szégyenkeznie. A magyar felirattal rendelkező bónusz anyagok csaknem egy órát tesznek ki.

Rögtön egy audiokommentárral kezdhetünk, Cruise és Kosinski közreműködésével (eredeti nyelven), de mint tudjátok, nem vagyok híve ennek az extra-típusnak, így nem tudok hozzászólni. Aki tud, az ne fogja vissza magát, kommenteljen a kommentárról!

Ezt követi a főfogás, a Promise Of A New World című 48 perces, öt részre tagolt werk. Szó van az izlandi forgatásról, a díszletek és járművek építéséről, a kaszkadőrmutatványokról (itt található Tom seggének fényesre nyalása is), az effektekről és a zenéről. Nekem ezzel csak az volt a bajom, hogy szinte kizárólag a technikai oldalról közelít a film felé: oké, nagyon részletesen mutatják be a repcsi, a ház meg satöbbi tervezését, ami tök jó, de én azért szívesen hallgattam volna Kosinskit a történetről, az alapul szolgáló képregényéről (amiről fél percig szó is van, de az azért édeskevés), vagy ha csak a színészek beszélnek a karaktereikről (Freeman és a Vikát alakító hölgy fel se tűnik).... szóval valami emberit a kivitelezés mögött. Ez sajnos elmaradt.

Ezután megtekinthetünk négy, összesen négy percet kitevő kimaradt jelenetet, amiktől nem nagyon leszünk okosabbak.

Végül felkerült a lemezre az M83 zenéjének különálló hangsávja. Ez annak lehet jó, aki egyébként nem rendelkezik a (zseniális) filmzenével. Számomra fölösleges ez a pont, de megléte jófejség másokra nézve, akik szintén imádták a score-t.

Mi hiányzik

A külcsínt tekintve egy belső borító, de ezen túl lehet lépni. A menü és a film minősége csakis szuperlatívuszokban értékelhető, így a problémák az extrákra hárulnak: a werk lehetne hosszabb, és mint mondtam, "emberibb", a zenéről is beszélhettek volna többet két percnél. Mivel a trailerek eléggé semmitmondóak voltak, azokat most kivételesen nem hiányolom. Igazából csak azt a doksit kellett volna átgondolni, és semmi bajom nem lenne.

Ítélet

Jó film, tökéletes minőség, és minden hibája ellenére egy több, mint korrekt extra kínálat. És még az ára is nagyon baráti. Irány a legközelebbi bolt.

Film: 8,5/10; Tálalás: 6/10; Kép/hang: 10/10; Extrák: 6/10


https://www.youtube.com/watch?v=EdzpNH0DNZ4

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2013/04/11/film_feledes_oblivion

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=22126&VID=066-699900403-5356652442055599

Címkék: oblivion tom cruise review joseph kosinski bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr445519656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása