What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Transformers: Age Of Extinction - Steelbook Edition

2014.12.09. 09:32 | Adam Van Helsing | 6 komment

Lassan egy hónapja már, hogy Michael Bay negyedik robotzúzdája megjelent BD-n és BD3D-n, szóval éppen itt az ideje, hogy kicsit foglalkozzunk vele.

tf4_bd_review.jpg(a kép a Blu-Ray.com-ról származik)

Nem fogok hazudni, a film bizony kopik - hogy ez a ronggyá nézésnek vagy a nagyvászon hiányának köszönhető, azt nem tudom, de az utóbbira tippelnék. Persze még mindig marha jó kis mozival állunk szemben, de a törzsolvasók úgyis tudják, mit jelent errefelé a Transformers franchise, szóval menjünk is tovább.

Tálalás

Mint a cím is mondja, a 2D-s, fémdobozos változatról beszélünk (többnyire), szóval surprise-surprise, egy fémdobozt tarthatunk a kezünkben - sőt, első ránézésre eléggé pofásat. Elől Optimus díszeleg egy nagyon menő, és nagyon forró pózban, szerencsére mindenféle dombornyomás nélkül, szépen, elegánsan. A gerinc szintén stílusos, fekete alapon nyugszik az ezüstös cím (ez mondjuk lehetne nagyobb), és egyáltalán nem zavaró, hogy a fedőlap lángjai kicsit átnyúlnak ide. A hátoldal viszont kissé fantáziátlan: fekete alapon fekszik egy nagyon sötétszürke Autobot jel. A kreativitás hiánya folytatódik, ha kinyitjuk a tokot: belső képek nincsenek, csak egy fémes háttér. Ez nem lenne annyira zavaró, ha a lemezek a két különböző szárnyra lennének szétosztva, és ezzel kitakarnák a semmit - de igen, jól sejted, mindketten ugyanazon az oldalon vannak, ráadásul hófehérek, de a Paramount-tól ezt már megszokhattuk (és még mindig jól jártunk, mert egy óceánnal arrébb pl. bilikékek). Szóval a doboz jól indul, de ritka szarul végződik - ha kicsit feldobnád, itt egy útmutató.

A lemezt betéve először a Para logó, majd a nyelvválasztás köszönt minket, ezt követi a jogi duma, majd a töltést jelző, a filmhez átalakított Álca jel - s máris a menüben vagyunk, ami a film lemezén eléggé pörgős. Lockdown hajóját járhatjuk kicsit be, közben szembejön egy-egy klip a szereplőkről (Cade, Optimus, Tessa, Bee, Shane, Hound), a végén pedig Crosshairs-hez érünk el, amint valamit megbütyköl a rendszerben (szintén filmklip). Jó kis menü, viszont nagyon csúnyán van loop-olva (megszakad, és kezdődik elölről), főleg az eddigi részek lemezeihez képest. A menürendszer természetesen Paramount szabvány, ami még mindig a legjobb a piacon.

Kép/hang

Ez már a negyedik alakalom, hogy megállapíthatjuk: ha a film minőségéről van szó, a Transformerek verhetetlenek. Abszolút csúcsminőséget kapunk a pénzünkért: a 2.40:1-es kép álomszép és kristálytiszta, az utolsó csavarágy vagy motorházon megvillanó fénysugár is gyönyörűen látható, legyen nappal vagy éjszaka. A demonstráláshoz a teljes filmet tudom ajánlani, de már rögtön a nyitójelenetnél látni fogod, miről is van szó. A hang dettó, sőt, még rá is tesz egy lapáttal: tudniillik ezen a lemezen debütál a Dolby Atmos hangsáv (angolul), ami még úgyis kenterbe ver mindent, amit eddig hallottál, hogy nem tudja magát kellőképpen kihasználni, lévén még nincs lejátszó, ami teljesen felfogná őt. Szóval ez a hangsáv ultra-brutális, ami szintén az egész mozira érvényes, és szintén az első perceknél megmutatja a foga fehérjét. De ha nagyon gyorsan meg akarod tudni, hogy mennyire is állat ez a hang, akkor Galvatron első bevetését tudom ajánlani. A lemezen természetesen található magyar szinkron 5.1 DD surrond-ban (de minek), meg még pár nyelv és felirat.

Mivel a 3D-s változatot is birtoklom, arról is szólok egy kicsit. Abban ugyebár az a poén, hogy a 2D-s verzióval ellentétben szerepelnek rajta az IMAX felvételek (vagyis a kép akkor kinyílik 1.78-ra), eddig nem látott mennyiségben: a film 60%-a ilyen. Bár ezek a részek iszonyatosan jól néznek ki, két nagyon nagy hiba üti fel a fejét ezzel kapcsolatban. Egyrészt Nolan-el és Lawrence-szel ellentétben Bay nem jeleneteket, hanem egyes beállításokat vesz IMAX-ben, ez pedig azt jelenti, hogy akár vágásonként változhat a képarány, ez a folyamatos ugrálás pedig nagyon zavaró tud lenni. Másrészt olyan dolgokra lövi el a technikát, hogy azt hittem, belebokszolok a tévébe. Marky Mark és családja poénkodik a farmon: IMAAAAX!!!!!! Dinobotok vonulnak le a hegyről és szétzúzzák a várost: normál kép. Komolyan mondom, az összkép úgy maradt meg, hogy szinte csak a robotos részek nem kapták meg a bővített képarányt, minden más meg igen. Ez persze így nem igaz, és vannak nagyon jó pillanatok (Lockdown sétája az autópályán), de sokkal több a kára, mint a haszna. És ugyan maga a 3D is szuper, én óva intenélek ettől a verziótól, mert csak bosszankodás lesz a vége.

Extrák

Szokás szerint most is egy teljes lemeznyi extrát kapunk, ráadásul végig magyar felirattal. Az öröm mégse teljes.

Az extralemez menüje nagyon jópofa, de csak tíz másodpercig. A lovagok szentélyébe kerülünk, de ezen kívül semmi se történik, ez pedig marha unalmas és kiábrándító. Nem baj, úgyis a három órányi bónuszért jöttünk.

Bay On Action: Ez lényegében az előttünk álló nagy doksi tíz perces kivonata, csak végig Bay narrál, és fényezi magát. Egyébként érdekes dolgok hangzanak el, de csakis a forgatás technikai részleteiről.

Evolution Within Extinction: Ez a nagy, két órát kitevő doksi, ami nyolc részre van bontva:

Generation 2 (előkészületek)
Drive Like Hell (autók, sofőrök, miegymás),
Small Town, Big Movie (forgatás a tanyán és Texasban),
Shadow Protocol Activated (forgatás az autópályán és Lockdown hajóján),
The Last Stand (a Hong Kongi harc készítése, amit Detroitban csináltak),
The People's Rebulic (forgatások kínában, mint a tetős üldözés és a Nagy Fal, illetve a kínai közreműködők bemutatása),
Rise Of The Dinobots (hat perc a Dinobotokról),
The Finishing Touch (utómunkák, vágástól a premierig)

Ez így leírva igen jól hangzik, de igazából nem az. Az eddig részeknél is panaszkodtam arra, hogy nagyon keveset beszélnek a címszereplőkről a werkekben - na itt egy rohadt szót se szólnak a Transformerekről, csak a legminimálisabb szinten. Még a Dinobotok hat perce is leginkább a forgatásról szól - és egyébként minden egyéb is. A két óra tetemes részét az teszi ki, hogy hol, mit és hogyan robbantottak fel, törtek össze és vertek szét. Az utómunkás rész is nagyon gyenge, az ILM munkája alig kap pár szót, a hangosok most teljesen kimaradnak, és hiányzik az az őszinteség, ami a ROTF és a DOTM doksijaira jellemző volt (pl. sürgető határidő meg hasonlók). Ez a mostani csak egy kirakat, felületes és lelketlen, és úgy tűnik, senkit se izgat, hogy éppen milyen filmen is dolgozik. Azért van egy-két pozitívum (végre foglalkoznak a zenével), de összességében hatalmas csalódás. Hát igen, ez most nem Lauzirika termék.

Just Another Giant 'Effing Movie: A ROTF-on volt egy hasonló cucc, igazából forgatási marhulások összefűzve, és Bay anyukáját is láthatjuk. Csak tíz perc.

A Spark Of Desgin: Na, itt végre már dereng valami: a Hasbro-hoz látogatunk el, és beavatnak minket a játékfigura készítés világába, a rohadt nagy Stomp & Chomp Grimlock-on keresztül. Ez egy tök érdekes, ám kicsit lapos cucc. Tizenöt percig tart.

T.J. Miller: Farm Hippie: Ez T.J. Miller magánszáma, amiben megpróbálja megköszönni, hogy szerepelhetett a filmben. Felkeresi Marky Mark-ot, Kelsey Grammer-t és Bay-t is, ám mindenki úgy tesz, mintha nem is ismerné őt. Ez öt percben jópofa, sőt, még vicces is lenne - de húsz kurva percben csak az agyamat cseszi fel.

Végül megnézhetjük a két trailert, illetve a Transformeres Angry Birds beharagozóját (jópofa), meg ahogy a Transformeres Kre-O figurák (Lego, csak nem az) összegzik az előző három film eseményeit (nagyon jópofa).

Mi hiányzik

Tyű, hát elég sok minden. Mindenek előtt egy kreatívabb fémdoboz (mint ez vagy ez), képpel ellátott lemezek, igényesebb menü. Aztán jöhet az extralemez lecserélése, jó werkkel, pre-viz cuccokkal, marketing archívummal, robot galériával, külön résszel, ami csak a Transformerekkel foglalkozik, valami zenés montázzsal, és még pár kis meglepetéssel. Akkor megbékélünk.

Ítélet

A film, és annak minősége mindenképpen megéri - a fanoknak. Az extrákat nagyon fogják élvezni - a laikusok. Ilyen helyzetben nehéz mit mondani, így inkább nézzünk rá az árcímkére: tíz/tizenegy rongyot ez a kiadvány semmiképpen se ér, ha nem vagy rajongó. Várj, amíg olcsóbb lesz. Ha mégis megveszed, készülj fel a vegyes érzelmekre.

Film: 9/10; Kép/hang: 10/10 (IMAX verzió: 8/10);
Tálalás: 7/10; Extrák: 6/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=-P-FZLX2LIs

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2014/06/28/film_transformers_a_kihalas_kora_transformers_age_of_extinction

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/xp/keres.asp?GOMB=1&KERES=Age%20of%20Extinction&VID=066-21321562-36562440796411960&BANID=1650&VX=12

Címkék: transformers michael bay review bd/dvd transformers age of extinction

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr996966315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása