What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Spectre (2015)

2015.11.08. 15:47 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

És a Quantum tényleg visszaköszön. 

spectre09.jpg

James Bond (Daniel Craig) legutóbbi, igencsak megrázó kalandja után takarít, mikor felfedezi, hogy pályafutása eddigi megpróbáltatásai, ellenfelei és nőügyei mind összefüggnek egymással. Természetesen most már a végére kell járni mindennek...

"You are a kite dancing in a hurricane"

Három évvel ezelőtt Sam Mendes jött, látott, és győzött: ugyan a finisben maga is bevallotta, hogy lényegében egy Dark Knight klónról van szó, de ez egy fikarcnyit se vont le az általa rendezett Bond film, a Skyfall értékeiből, ami egy pillanat alatt a széria elismerten egyik legjobb eresztésévé, instant kultusszá, és a 007-es újbóli mennybemenetelévé vált. Akárcsak a Casino Royale 2006-ban, megfejelve egy milliárdos nemzetközi bevétellel. A fejesek számára így egy pillanatig se volt kérdés, hogy ezt a receptet bizony tovább kell tolni, lehetőleg pontosan ugyanígy, minél hamarabb, és még grandiózusabban - hogy a nagy igyekezetben aztán kis híján szétessen minden. Akárcsak a Quantum Of Solace 2008-ban, megfejelve a ténnyel, hogy ezúttal nem történt rendezőváltás.

Mendes-t jó sokáig kellett győzködni a visszatéréssel kapcsolatban, ám végül kötélnek állt - de hogy nem jókedvéből, hanem valószínűsíthetően anyagi okokból, az süt a Spectre-ről. Szinte már reklámfilmre hasonlít az eredmény, melynél a megrendelők percre pontosan megadják, hogy mit és hogyan akarnak látni, a direktor pedig pontosan meg is csinálja, mindenféle egyéniség, lelkesedés, művészi szándék nélkül, a "könnyű pénzért". Szomorú látni, ahogy a jó öreg Sam robotpilótára kapcsolva kiszolgálja a megrendelőt, s szorgosan másolgatja a Skyfallt, amit egyébként kizsákmányolni se rest. És ez a hozzáállás nemcsak rajta érhető tetten: Daniel Craig szinte elalszik, annyira unja az egészet, Christoph Waltznak félvállról vett játék ez csupán, s Léa Seydoux se a színészi kihívás miatt van jelen. A kamera mögött az író-brancs vért izzad azért, hogy valamilyen úton-módon logikailag összefésüljék a Craig-éra darabjait, s egy nagy katarzist rittyentsenek hozzájuk (nem sikerül), egyedül Hoyte Van Hoytema operatőr teszi oda magát úgy istenesen, de hát tőle ez alap.

Ilyen alapokkal egy jó film lehetősége szinte kizárt, s nem a Spectre a kivétel, ami erősíti a szabályt. A Skyfall tökéletes felépítésével szemben, melyben minden percnek megvolt a maga értelme, itt csak úgy történnek a dolgok, akciók is csak azért vannak, hogy legyenek, a karakterek egyhelyben álldogálnak, s nem ritka az olyan jelenet, ami nem csak fölösleges, de az ég világon semmi értelme nincs, és kizárt, hogy ezt valahol valaki ne szúrta volna ki - csak aztán elintézte egy vállrándítással. Kényszerből született film ez, melyet a vászon egyik oldalán se élveznek, s aminek feladata dicső ugyan, de esélye sincs arra, hogy teljesítse.

Viszont valamilyen csoda folytán Mendes néha felébred az apátiából, s olyankor bizony csodát művel. Ezek a valóban remek pillanatok és/vagy jelenetek (mint a római autósüldözés, ahol rendezőnk nemes egyszerűséggel feltalálja az elegáns akciójelenet intézményét) pedig elég erősek ahhoz, hogy legalább életben tartsák a Spectre-t, s miután szerencsére feltűnésük nem ritka, végül egy 'oké' szintre feltornázzák a végeredményt. Ez viszont kevés, főleg egy ilyen gárdától, akik egyszer már bizonyítottak, nem is akárhogyan. Bár az összkép mást mutat, én nagyon remélem, hogy egy remek szkripttel és csapattal a háta mögött Daniel Craig majd beveti magát még egyszer, mert nem lenne szép így búcsúzni az általa hozott Bondtól. 6/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=z4UDNzXD3qA

És ilyen pocsék főcímdalt még az életben nem kaptunk.

· 1 trackback

Címkék: kritika 6 james bond action daniel craig monica bellucci sam mendes ralph fiennes 6/10 naomie harris christoph waltz ben whishaw lea seydoux

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr168059880

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.11.11. 17:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása