What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Matrix

2013.12.03. 10:31 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ma hazánk valószínűleg egyik legkelendőbb (már csak az újranyomások alapján) lemezét, a Mátrixot vesézzük ki egy kicsit.

matrix_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Tavaly novemberben végigmentünk a Wachwoski testvérek kultikus trilógiáján, s azt hiszem mindent elmond, hogy eme részt a maximálison is túlmutató, tizenegy ponttal jutalmaztam. Filmtörténeti mérföldkő, alap sci-fi, egetverő akciómozi, k*rvajó film. Lépjünk is tovább.

Tálalás

Nos, azt tudjuk, hogy a Warner a BD-k terén sose a tálalásról volt híres, és nincs ez másképpen esetünkben se. Egyszerű, műanyag tokot vehetünk a kezünkbe, melynek borítója továbbra se változott az első DVD-k óta. Világoskék dizájn (ezt sose fogom megérteni) uralkodik, elől a film leghíresebb posztere, mely a gerincen is folytatódik, hátul pedig bármiféle tartalomismertetés helyett egy jó nagy infoboxot, illetve a tonnányi extra felsorolását találjuk, három promókép társaságában. Mondjuk a háttér itt már legalább sötét. A tokot kinyitva nagy ürességet találunk, belső borító tehát nincs, viszont a lemez szitázása végre mutat némi újdonságot: Neo és Morpheus egy másik plakátról kivágott arcát láthatjuk.

A "régi" Warner BD-k azzal a rossz szokással bírnak, hogy a töltés után, bármiféle kérdés nélkül rögtön elindítják a filmet, és csak aközben lehet visszatérni a (állóképes, néma, fapados) menüre. Nincs ez másképpen itt se, a főmenü elérésére leghamarabb a kezdő logóknál van esélyünk. A szóban forgó hely egyébként a mátrix kóddal van kitapétázva, ami annak ellenére, hogy nem mozog (pedig milyen állat lenne!), bír egyfajta feelinggel, tehát egy fokkal jobban vizsgázik a stúdió egyéb lemezeinél. A navigáció eléggé egyszerű, az almenük felülről lefelé (illetve oldalra) nyílnak, de átlátható és könnyen kezelhető. Csak azok a 'button sound'-ok ne lennének (tudom, hogy ki lehet kapcsolni, de akkor is).

Kép/hang

A kezdeti bosszankodásunk fél percen belül el fog szállni, amint elindítjuk a filmet. Már a főcím kódjai is heves áll-leeséseket okozhatnak, pedig az még semmi a továbbiakhoz képest. A 2.39:1-es, a 2004-es új (zöldebb, élesebb, állatabb) transzferrel rendelkező képnek brutális, ismétlem, BRUTÁLIS minősége van - ki szoktam emelni egy-egy részt, de esetünkben minden egyes jelenet tökéletes a demonstráláshoz (ha nagyon választani akarsz, akkor egyszerűen csak a nyitányt javaslom, úgyse lehet felállni előle, akkor meg már kezdjük az elejéről :-)). Főleg azoknak lehet ez a kép nagy élmény, akik hozzám hasonlóan rongyosra nézték anno a DVD-t, és kívülről tudják - én mondom, a BD olyan, mintha egy másik filmet néznél. Egyetlen egy apró baj van, ez pedig a régebbi filmek BD átka, miszerint néha-néha a nagyon fekete sarkok vagy képszélek bekékülnek, de ez tényleg csak ritkán fordul elő, és korántsem annyira zavaró, mint hinnéd. A hangra viszont semmilyen panasz nem lehet: az angol DD 5.1, illetve Dolby TrueHD 5.1 (én nem hallottam köztük nagy különbséget, de ez tuti a rendszeremen múlik) csodásan szól, falbontó fokon se nyírja ki a füled. Ennek kipróbálásához is gyakorlatilag bármelyik rész megfelel, szóval ezt is elölről érdemes kezdeni - de azért előtte beleshetsz az előcsarnokos golyózáporba :-)) Az angolon kívül magyar (jól szól), orosz, thai DD 5.1-et, illetve cseh és török 2.0-t találunk, valamint ugyanilyen, sőt, még több feliratot.

Extrák

Ha a képminőségre a brutális jelzőt használtam, akkor nem tudom, mit mondjak az extra kínálatra. A Warner a valaha volt összes DVD kiadvány összes extráját felpakolta a lemezre, így, az audikommentárokat nem számítva, összesen hat óra negyven percnyi anyagot kapunk - a többségét magyar felirattal!

Először elolvashatjuk a Wachowski tesók szöveges bevezetőjét a trilógiához - akinek anno megvolt a nagy díszdoboz, az abban lévő füzetecskéből ismerősnek fogja találni. (eredeti nyelven)

Ezután négy audikommentár közül választhatunk: vannak a filozófusok, a kritikusok, a készítők (Carrie-Anne Moss, illetve a vágó és az effektes fickó), illetve a zeneszerző, Don Davis, akinek a sávján kizárólag a zene hallható (a kommentáron kívül persze). Aki bármelyikről tud véleményt mondani, ne fogja vissza magát. (eredeti nyelven)

A következő műsorszám a Matrix Revisited, a híres, két órás werkfilm, ami a film teljes útját (ötlettől a folytatások előkészítéséig) bemutatja, rengeteg interjúval és anekdotával (szinte mindenkit hallhatunk nyilatkozni, még a tesókat is!). Állítom, hogy ez az egyik legjobb filmes doksi, amit valaha összeraktak - nagyon jó és nagyon érdekes, meg se fogod érezni azt a 125 percet.

Jön a Behind The Matrix szekció, ami hét kisebb filmet foglal magában, összes 42 percben. Láthatunk egy klasszikus HBO werket, illetve egy-egy szösszenetet a harcművészeti koreográfusról, a mosdós bunyóról, a piros ruhás nőről, a végső üldözésről valamint Hugo Weaving nehéz napjáról - a sort pedig egy kis egy montázs zárja a forgatásról úgy általában.

A következő gyűjtőpont a Follow The White Rabbit, ami a film kilenc kulcsjelenetének készítésébe enged bepillantást (nyitány, erőmű, dojo-fight, falas csúszás, mosdó-fight, előcsarnok, tető, helikopter, metró-fight), átlagosan 3, összesen 23 percben. Jó cucc.

A Take The Red Pill csoportban további két kisfilmet láthatunk: az egyikben hat percet mesélnek nekünk a bullet-time technológiáról, a másik egy tizenegy perces zenés montázs, a film pár jelenetét (tükör, erőmű, Neb, őrszem-támadás, kódlátás) veti össze ez eredeti koncepciós rajzokkal. Ez utóbbi kicsit hosszabb a kelleténél, de annyi baj legyen.

Jön az Audio rész, amiben egyrészt megtaláljuk a Marilyn Manson-féle, még mindig nagyon állat videoklipet, másrészt a Music Revisited nevű válogatást, ami a nagy werkfilmben hallható számokat foglalja össze. Ez a gyakorlatban három órányi house zenét (számomra lift zenét) jelent - természetesen külön-külön is kiválaszthatjuk őket, de egybe is benyomhatjuk háttérként. Megmondom őszintén, sose értettem ezt az extrát (és sose volt türelmem végighallgatni), de mivel nem lopja mástól a helyet, legyen.

A sort a trailer archívum, vagyis a film két előzetese, illetve nyolc tévéreklámja zárja - természetesen eredeti nyelven.

Mi hiányzik

A lemezről semmi (de tényleg), egyedül a tálalás hagy kívánni valót maga után, de annak a nagy részét egy kis házi barkácsolással ki lehet küszöbölni. Egy jó menüért fáj a szívem, de a tartalom simán elfeledteti az ilyen apróságokat.

Ítélet

Nincs mese, a Matrix a valaha volt egyik legjobban összerakott BD lemez, amit valaha láttam. A minőség hihetetlen a film és az extrák terén is, 3490-ért ajándék. Vedd meg, most azonnal!

Film: 11/10; Kép/hang: 9,5/10; Tálalás: 3/10; Extrák: 10/10

https://www.youtube.com/watch?v=I3cd1Y_oBys

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/11/06/film_matrix_the_matrix

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=10177&VID=066-699900403-5356652442055599

Címkék: review the matrix bd/dvd the wachowski brothers

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr135672774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása