What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Captain America

2014.04.09. 08:13 | Adam Van Helsing | 5 komment

Holnap immáron második önálló kalandjába kezd bele Steve Rogers, így pont itt az ideje, hogy kicsit megemlékezzünk az elsőről - annak Blu-ray kiadványának segítségével.

captain_america_bd_review.jpg(a kép a Blu-ray.com -ról származik) 

Bár a Marvel univerzum első fázisában nálam az utolsó előtti helyet foglalja el a tetszési tornasorban (és nem, nem az Incredible Hulk az utolsó), a Captain America még így is remek kis film, oldschool kaland, és baró háborús mozi. Nem tökéletes, és nem több egy kis szombat esti szórakozásnál, de annak kitűnő - ráadásul címszereplője a személyes kedvencem a Bosszúállók csapatából.

Tálalás

Egy mezei Paramount kiadvánnyal állunk szemben, tehát a találásra a legjobb jelző a 'korrekt'. A borító ízléses (elején a jól ismert poszter, gerincén a cím, egy képpel, és egy kis pajzzsal a háttérben, hátoldalán pedig az említett eszközre, ill. annak mintázatára vannak elrendezve a képek és a tudnivalók), bár extrák terén kissé szerény: össz-vissz két kis feature-t meg egy "és még sok minden másra" tett ígéretet tüntet fel, de nyugi, ez nagyon távol áll a valóságtól, a jó értelembe véve. A tokot kinyitva belső borító nem vár minket, csak egy egyszínű lemez, de az legalább nem fehér, hanem kék.

A lemezt betéve először a stúdió logón, aztán a nyelvválasztáson, majd a töltésen jutunk át (ez utóbbit a pajzs szimbolizálja), végül pedig egy jó kis mozgóképes menübe érkezünk, amiben a film egy-egy helyszínét ismerhetjük meg, hősi dalalmokra. A menü természetes a megszokott Para dizájn, ami még mindig a legjobb a piacon. Eddig minden oké.

Kép/hang

És ezután is az lesz, hiszen a Paramount itt is szállítja a tőle megszokott, illetve már elvárt csúcsminőséget. Ugyanezen film DVD-jével kapcsolatban sokan (köztük én is) panaszkodtak a csapnivaló, leginkább egy szaros mosogatórongyhoz hasonlítható képminőségre - ennek itt már nyoma sincs. Minden egyes képkocka tűéles és gyönyörű, egyetlen apró részlet se kerülheti el a figyelmünket - A 2.35:1-es kép csillagos ötösre vizsgázik. Ugyanez vonatkozik a hangra: az angol DTS-HD MA 7.1 falat bont, de csak a jóízlés keretein belül (a demonstráláshoz ajánlom a Hydra bármelyik járművét), mellette a magyar 5.1 ugyan csak kispályás, de azért nincs szégyenkezni valója. Ezek mellett még cseh, lengyel, orosz, thai és török 5.1-et hallgathatunk, ha akarunk, valamint egy kiló felirat közül is szemezgethetünk.

Viszont feltennék egy körkérdést. Ez már a harmadik Paramount BD (a másik kettő a Super 8 és a Hugo), ahol furcsaságot észlelek a képnél. Olyan, mintha folyamatosan villódzna vagy villámlana, és minél sötétebb a kép, ez annál inkább feltűnő, egy ponton pedig már marha zavaró. Egyéb filmeknél nincs ilyen gondom - van valakinek tippje, hogy mi lehet ez?

Extrák

Akárcsak Thor esetében, itt sem fogunk csömört kapni a bónuszoktól, de azért tisztességes a mennyiség - és a többséghez jár magyar felirat.

Először is meghallgatjuk a rendező, az operatőr és vágó közreműködésével készült audiokommentárt. Aki be tud róla számolni, ne tartsa vissza magát.

Ezután a szokásos Marvel One Shot rövidfilm következik: ezúttal a Thor kalapácsához tartó Coulson ügynök keveredik egy kis benzinkúti balhéba. Megmondom őszintén, nem szeretem ezeket a szösszeneteket, és nem ez fog ezen változtatni.

Ha ezen túl vagyunk, elérkezünk a lényeghez, a Features menüpontba. Itt hét darab, összesen 52 percnyi kis werket nézhetünk végig: szó esik a Kapitány ruhájáról, a kis elit csapatáról, a filmbeli technikákról, a főhős átváltoztatásáról (ez tök érdekes, benne van a nyüzüge testdublőr), a Vörös Koponyáról, a Kapitány képregénybeli eredetéről, illetve egy kis beharangozó is van az Avengers-hez. Nem sok, de ami van, az jó.

Ha ezzel végeztünk, néhány kimaradt jelenethez lapozhatunk, akár a már említett trió kommentárjával (ehhez nincs felirat, és nem mondanak semmi érdemlegeset). Van itt norvégiai megszállás CG-tank vázlattal, megnézhetjük Bucky-t a fronton, a Kapitány kap egy plusz medált, illetve a végső, Nick Fury jelenet is ki van bővítve. Nem szoktam ilyet mondani, de amennyire kevés mindez, legalább annyira érdekes is.

Ezután már csak négy előzetes vár ránk: kettő a filmhez, egy annak a videojátékához, és még egy valami Avengers rajzfilmhez.

Mi hiányzik

Egy kicsivel szebb tálalás (belső borító, lemez szitázás), illetve extrákból is lehetne több (mondjuk három percnél bővebben beszélhetnének a képregényről), de egyébként semmi panasz.

Ítélet

Akárcsak a film, a kiadvány is nagyon pofás. Nem tökéletes, de kifejezetten tisztességes - igazi hiány csak az extráknál van, de az se vészes. Abszolút megéri a mai árát (öt rongy), szóval semmiképpen se ez hiányozzon a Marvel gyűjteményből.

 

Film: 7/10; Kép/hang: 9,5/10; Tálalás: 5/10; Extrák; 6/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=bhMsbugRegg

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2011/08/10/film_amerika_kapitany_captain_america_2011

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=14172&VID=066-949487907-35719660408413360

 

Címkék: marvel review superhero captain america bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr875994587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.10. 10:00:08

most már ízt is írd le, hogy mi az utcsó?

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.04.10. 10:38:08

@doggfather: :-))
az én Marvel Phase One sorrendem ez:
Avengers
Iron Man
Incredible Hulk
Thor
Captain America
Iron Man 2

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.10. 10:48:29

@Adam Van Helsing: miért utálja mindenki az iron man 2őt? simán jó előbosszúállók: vasember, hadigép, özvegy, fury.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.04.10. 11:30:54

@doggfather: szerintem az alapjaival nincsen semmi baj - sok jó karakter, a továbbgondolás is korrekt, a probléma, miszerint Tony-t mérgezi a páncél, csillagos ötöst érdemel.
Viszont a gyakorlatban nagyon, de nagyon kidolgozatlan az egész, összekapkodott, és nem egyszer még ciki is (az a borzalmas impró, amit Downey és Rockwell nyom Monacoban... pffff). Nekem csak a félidőtől üti meg az élvezhető szintet.
Persze, vannak benne nagyon is jó pillanatok, mint a méltatlanul elhanyagolt börőndpáncél, vagy amikor Tony házi részecskegyorsítót kreál, de ez kevés ahhoz, hogy jó legyen.
Mondjuk a harmadik részt még így is veri.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.10. 14:26:15

@Adam Van Helsing: nekem az is tetszett. :) De én vagyok a kivétel, tudom. :S
süti beállítások módosítása